Pari kolme vuotta koossa ollut tšekkiläis-puolalainen Caravana Banda vieraili eilen ensimmäistä kertaa Suomessa. Kolmen keikan kiertue alkoi Validi -klubilla Porissa. Yhtyeen vauhdikas esittämistyyli sai lähes salintäyteisen yleisön temmattua mukaan ainutlaatuisen vauhdikkaalla fuusiomusiikillaan. Neljän puhaltajan, flamenco-kitaristin, balkan-rumpalin ja maailmaa kiertäneen laulaja Magda Navaretten tähdittämä Caravana Banda osoitti miten mustalais-, balkan-, ja flamencovaikutteita yhdistellen aikaansaadaan mukaansatempaavan energistä ja lennokkaan sähäkkää rytmimusiikkia aikaiseksi. Caravan Banda ei ole mikä tahansa viiden trumpetistin muodostama soittoryhmä, ei ollenkaan, vaan yhden naisen ja viiden miehen muodostama kokoonpano, jolla on epätavallisia musiikillisia ideoita mielessä.

Magda Navarette on sikäli harvinainen puolalainen laulaja, että hän kirjoittaa espanjalaisia melodioita latinalaisiksi rytmeiksi. Hänen säveltämät bolero- ja flamencokappaleet olivat todella aidon tuntuisia ja hänen laulunsa kuulosti niin originellilta, että hänen luulisi olevan kotoisin jostain espanjankieliseltä alueelta, vaikka onkin syntynyt Varsovassa.
Hän on kuitenkin opiskellut musiikkia ja antropologiaa Madridissa ja Etelä-Amerikassa, joten sieltä tämä latinomusiikin siemen on kaivettu. Hän onkin saanut luotua latinalaisessa Amerikassa läheiset suhteet paikallisiin musiikkimarkkinoihin ja näin vakiinnuttanut asemansa maailmanlaajuisesti erityisesti latinalaisamerikkalaisien festivaalien tuotantopiireissä.
Tuore ‘Mezihra’-albumi on kerännyt vuolaita kehuja maailmanmusiikkipiireissä ja sen sisällöstä saimmekin nautiskella esityksen aikana. Mosaiikkimainen yhdistelmä Euroopan eri kolkkien parhaista paloista oli saatu saumattua herkulliseksi, mittavan monipuoliseksi ja uhkean ylenpalttiseksi kavalkadiksi. Yhtye oli kuin yhtenäinen karnevaaleilla katuja pitkin kulkeva mittaamatonta riemua ja riehakasta menoa ylläpitävä juhlakulkue. Yhtye loihti suurieleistä, mutta kuitenkin teeskentelemättömällä katu-uskottavuudella verevän rehevää ja kypsää musiikkiviihdettä.
Yhtyeen taiteellinen johtaja, sovittaja tenorisaksofonisti Tomas Prusa vyörytti soittajat paikalle kiertäen yleisön joukosta estradille räpsäkän Opa -kappaleen soidessa ohessa.

– Täällä on tänään kuusi nuorta seksikästä miestä soittamassa erikoisen seksikkäitä instrumentteja. Meillä on mukana iso tapan-rumpu, baritonieuphonion, tuuba, trumpetti, tenorisaksofoni, flamenco-kitara ja cajon – rummut. Kaiken tämän lisäksi meillä on yhtyeessä kaunis nainen, laulaja, tanssija, supertähti Varsovasta Magda Navarette.
Magda lupasi meille musiikillisen matkan moniin eri maihin, mitä moninaisimpien rytmien ja melodioiden pariin. Aluksi mentiin arabialaisen musiikin tahtiin erittäin kauniin ja ikivanhan kappaleen viemänä, Diki Diki Ay Rababa.
Seuraavaksi esitetty espanjankielinen rakkauslaulu oli yhtyeen omaa tuotantoa ja sitten melodiat ja tyyli vaihtui serbialaiseen kansanlauluun Ajde Jano.
Sieltä yhtye palasi kotiseuduilleen Puolaan, minkä metsäiseltä alueelta löytyi uusi tanssi, mikä vaikutti jotenkin itämaiselta ja silloin Magda päätti omistaa koko musiikillisen uransa flamencolle, syntyi ”puolalainen flamenco”. Caravana Banda teki siitä oman Jezur + Zap -versionsa.
Magda poistui kappaleen jälkeen lavalta ja Tomas lupasi jatkaa laululla itsestään, johon muut esittivät halveksien vastalauseensa. Se ei auttanut kylläkään yhtään, vaan Prusa lauloi itsestään reippaan räväkästi pelimannimeiningillä Prusa Es Mi Nombre. Sen jälkeen soitettu instrumentaalikappale Kalash alkoi mahtipontisesti fanfaarityyliin, mistä tahti kiihtyi ja yleisö vedettiin rivakasti mukaan taputuksineen ja hei-huutoineen.
Magda tuli uudestaan mukaan laulaen hitaan syvämietteisen ja surullisen espanjalaisen kappaleen Compro. Näiden itkuisten hetkien jälkeen palattiin puolalaisiin metsiin. Konenone meni metsään, mistä ei ollut koskaan paluuta. Monista eri kulttuureista kootut kappaleet ja niiden sisältämät kertomukset veivät kuulijat alueille, missä on paljon salaisuuksia, mutta myös totuutta ja viisautta. Näistä lähtökohdista Caravana Banda haluaa tuoda esille valoa ja loistoa monien eri kulttuurien ympäröimistä paikoista ja sieltä löydettävissä olevasta perinteisen musiikin sanomaa. Seuraavaksi mentiinkin sitten kohti etelää Andaluciaan Magdan kiivaan ja kiihkeän jännittävän flamenco-tanssin saattelemana kolmen kappaleen verran.
Setin hyväksi lopuksi kuultu Amor y Oro kertoi rakkaudesta, mutta tällä kertaa hilpeän lupsakkaasti rytmitettynä. Magda opetti ennen kappaleen alkua sovittuja elekieliä ja pyysi kuulijoita tulemaan mukaan lauluun seuraten onnellisen lopun saavuttamiseksi. Kuinkas kävikään, yhtye ei päässyt lopettamaan tähän kappaleeseen, vaan siitä jatkettiin englannin kielisellä versiolla tähän tapaan: I saw him walking down the street, I saw this street was new to me, I saw his black eyes…..maybe I reckoned you I´d like to meet you once more….Oh stranger….. Lopullisesti konsertti päättyi albaniankieliseen tuutulauluun Lule, Lule.
Teatterimainen orkestraalisuus toi esille parhaasta päästä olevaa eurooppalaista perinnerikasta äänimaailmaa. Bändin soittamat kappaleet olivat melkein kaikki laulettuja, mutta mukana oli myös muutama instrumentaali. Rapsakka energinen lataus ja villi menoralli olivat tarttuvaa taidetta, kuten myös soittajien taidokas taustan luominen ja sooloilu. Jiri Genrtin puhaltaman tuuban julman jyhkeä pauhu, Vaclav Kalendan tuikean kirkkaat trumpettivetäisyt korkealta ja kovaa, Jakub Masekin harvoin nähdyn baritonitorven rääkäisyt ja yhtyeen johtajan Tomas Prusan saksofonin jäätävyys sekä koko orkesterin ohjailu oli tosi maukasta kuunneltavaa.
Kun tähän lisätään vielä Andrzej Lewockin sopusointuisen harmoninen kitaran soitto ja cajón-rummun päristely sekä Mateusz Sieradzanin Balkanin isorummun kepittäminen ja cajónin lisäefektien luonti sekä Magdan raikas laulu ja flamenco-tanssiesitykset, niin mikäs sen mukavampaa on muistella harvemmin kuultua vetovoimaista ja musiikillisesti eheää näyttämötaidetta.
Vielä ehtii tätä mielenkiintoista yhtyettä kuulemaan tänä iltana Kokemäen seuratalolla ja sunnuntaina Riihimäellä Vihreässä talossa.
Perjantai 20.10.2017
Validi Karkia -klubi #213: Gallen-Kallelankatu 12, Pori
20.00 Caravana Banda (PL) (Magda Navarrete, Tomas Prusa, Andrzej Lewocki, Jakub Masek, Jiri Genrt, Vaclav Kalenda, Mateusz Sieradzan)