Jazz Finland Residency on Suomen Jazzliiton, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän, UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Muusikkojen liiton aloitama uusi korkeatasoinen jazzalan kutsuresidenssi Helsingissä muusikoille, säveltäjille ja kapellimestareille.
Suomen Jazzliiton koordinoima ja hallinnoima residenssi kutsuu vuosittain Suomeen kaksi kansainvälistä artistivierasta 1-2 kuukauden residenssijaksolle. Residenssi on suunnattu alan huipuille sekä lupaaville tulokkaille.
Ensimmäinen residenssiartisti tulee Suomeen elokuussa. Hän on yhdysvaltalainen rumpali ja säveltäjä John Hollenbeck, joka tunnetaan erityisesti Claudia Quintet-yhtyeestään sekä työskentelystään Bob Brookmeyerin kanssa.
Hollenbeck on saanut lukuisia alan palkintoja, ja mm. viisi Grammy-ehdokkuutta. Hollenbeck toimi rumpujensoiton ja improvisoinnin professorina Jazz Institute Berlinissä vuosina 2005-2016. Vuonna 2015 hän liittyi Montrealin Faculty of McGill University’s Schulich School of Musicin opettajakuntaan.
Ensi vuoden kevätkauden residenssiartistina nähdään Malesiassa syntynyt, Länsi-Australiassa kasvanut ja nykyisin New Yorkissa vaikuttava basisti Linda May Han Oh, joka vierailee Suomessa yhtyeensä kanssa huhtikuun alussa. Hänet tunnetaan erityisesti pitkäaikaisesta yhteistyöstä Pat Methenyn kanssa. Porissa hän on soittanut Dave Douglasin kvintetissä.
– Mielestäni John Hollenbeck on täydellinen aloitus Jazz Finland Residency-toiminnalle. Hän on upea rumpali-säveltäjä, erittäin monipuolinen muusikko ja avarakatseinen persoona. Olen myös erittäin iloinen siitä, että hän pääsee osallistumaan Sibiksen jazzopettajien kolmen vuoden välein järjestettävälle täydennyskoulutusleirille, jazzmusiikin aineryhmän johtaja Jussi Kannaste sanoo.
Kannasteen mukaan Hollenbeck on yksi kolmesta kansainvälisestä huippunimestä, jotka on kutsuttu johtamaan Sibiksen jazzopettajista koostuvia yhtyeitä.
– Kolmen päivän aikana hän pääsee tutustumaan noin 20 suomalaiseen alan huippuun. Toivon kovasti, että leiri toimii inspiraationa tuleville yhteistyökuvioille.
UMO Helsinki Jazz Orchestran pääkapellimestari Ed Partykan mukaan UMO on innostunut mukanaolostaan tässä uranuurtavassa hankkeessa.
-Tavoitteenamme on kehittää elävää musiikillista dialogia ohjelmassa olevien huippuartistien ja orkesterimme välillä. Mielestäni tämä projekti rikastuttaa suomalaista jazzkenttää ja myös auttaa luomaan suomalaisille muusikoille uusia kansainvälisiä yhteyksiä.
Jazz Finland Residencyn yhteistyökumppanit uskovat, että residenssin tarjoamat pidempikestoiset artistivierailut kehittävät monipuolisesti kotimaista jazzalaa edistämällä osaltaan kansainvälistä konserttitoimintaa, vahvistamalla kansainvälistymistä sekä lisäämällä huipputason master clas -koulutusta.

Tarkoituksena on luoda residenssistä kestävä ja pysyvä yhteistyömalli, jolla mahdollistetaan jazzin kansainvälisten huippuartistien opetus- ja konserttivierailut Suomeen. Sen kantavana ajatuksena on residenssitaiteilijan oman taiteellisen työskentelyn lisäksi juuri laaja verkottuminen alan suomalaisten toimijoiden kanssa.
Residenssiohjelmaan kuuluu mestarikurssien pitäminen Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä esiintyminen yhdessä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Residenssin konseptina on, että lisäksi kaikki ammattijazzmuusikot voivat ehdottaa yhteistyötä residenssiartistille.
Residenssin yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Music Finland, Jazzmuusikot ry ja HIAP Helsinki International Artist Programme.