Suomen Jazzlegenda –palkintoja on myönnetty vuodesta 2001 lähtien. Vuosina 2001–2014 Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz & Pop Arkisto ja Imatra Big Band Festival valitsivat yhteensä 28 Jazzlegendaa.
Musiikkiarkisto on päättänyt elvyttää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Suomen Jazzlegenda -perinteen. Jazzlegenda-palkinto voidaan myöntää merkittävälle, pitkän linjan suomalaiselle jazzmuusikolle, joka esiintyy yhä aktiivisesti.
Musiikkiarkiston hallitus on päättänyt myöntää Suomen Jazzlegenda palkinnon nro 29 pianisti Veikko Hakkaraiselle. Jazzlegenda nro 30 on basisti Eerik Siikasaari.
Palkinnot julkistettiin keskiviikkona 29.11. klo 19 Koko-teatterissa konsertissa, jossa esiintyvät Plonk Music Quartet ja jousikvartetti 4-Sphere. Plonk Music Quartetin kokoonpanossa ovat Paroni Paakkunainen (saksofonit), Veikko Hakkarainen (piano), Eerik Siikasaari (basso) ja Rami Eskelinen (rummut). 4-Spheressä soittavat viuluja Lotta Pitkänen ja Silva Kallionpää, alttoviulua Ari Poutiainen ja selloa Jorma Katrama.
Paroni Paakkunainen on edellinen jazzlegenda vuodelta 2014. Häntä kuullaan nyt pitkästä aikaa
Helsingissä. Paroni on myös ensimmäinen suomalainen muusikko, joka on esiintynyt New Yorkin legendaarisessa Carnegie Hallissa. Konserttipäivänä 29.11. tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta Thelonius Monkin ja John Coltranen legendaarisesta Carnegie Hallin konsertista.
Veikko Hakkarainen on sovittanut konserttiin toistakymmentä kappaletta, joissa on Monkin herkkää melodiikkaa ja myös yhteyksiä myöhäisromantiikan musiikkiin. Konsertti päättyy Monkin riemukkaaseen humppaan ja herkkään joululauluun. Konsertissa kuullaan myös kaksi Eerik Siikasaaren sävellystä.
Suomen Jazzlegenda nro 29

Veikko Hakkarainen on syntynyt 31.8.1941. Hän aloitti pianotunnit kuusivuotiaana. Vuonna 1956 Hakkarainen perusti oman kvintetin, jossa soittivat hänen lisäkseen Juhani Vilkki, Kenneth Rothe, Gösta Holm ja Pekka Tirkkonen. Laulusolistina toimi uraansa aloitellut Iris Rautio. Vuonna 1961–62 kvintetti voitti koko talvikauden kestäneen orkesterikilpailun Tesvisiossa. Voittaneessa kvintetissä trumpettia soitti Nalle Björklöf ja tenoria Stanley Lindroos.
Amerikkalainen bebop ei saanut 1950-luvulla suurempaa jalansijaa Suomessa, sillä useimmat kotimaiset jazzyhtyeet soittivat viileämpää cool jazzia. Hakkarainen oli piristävä poikkeus, sillä hänen vaikuttajinaan olivat bebop-muusikot, varsinkin pianisti Thelonious Monk. Hakkarainen tunnetaankin yhtenä Suomen parhaista Monkin musiikin tuntijoista.
Hakkarainen toimi muusikkona vuosina 1956–69. Hän soitti esimerkiksi Esa Pethmanin kvartetissa, jonka laulusolistina oli Carola. Hakkarainen toimi pianistina myös muun muassa Helena Siltalan, Annikki Tähden, Markus Allanin, Kristianin ja Eero Raittisen taustaorkestereissa.
Hakkarainen valmistui filosofian maisteriksi pääaineenaan matematiikka vuonna 1969. Hän työskenteli Nokia Datassa vuosina 1970–90. Sen jälkeen vuorossa oli Helsingin uutiset -lehden päätoimittajuus vuoteen 2005 saakka. Näinäkin vuosina jazz oli mukana vahvasti, ja Hakkarainen esiintyi paljon muun muassa Esa Pethmanin kanssa.
Hakkarainen jäi eläkkeelle vuonna 2005. Musiikin tekeminen on kuitenkin jatkunut aktiivisena. Hakkarainen soittaa tällä hetkellä muun muassa Ladies & Gents -orkesterissa ja Jaso Big Bandissä. Hän on toteuttanut Monkin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi syksyllä 2017 useita Monk-aiheisia konsertteja. Hakkaraisella on myös salonkijazzorkesteri, joka liittyy musiikkitieteellisiin sävellys- ja
orkestrointiopintoihin sekä 1910–30-lukujen jazz- ja tanssimusiikin tutkimukseen. Hakkarainen on säveltänyt jazzkappaleiden lisäksi muun muassa 12-sävelmusiikkia ja pianokonserton.
Suomen Jazzlegenda nro 30

Eerik Siikasaari on syntynyt 8.10.1957. Siikasaari aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana, mutta hän vaihtoi 12-vuotiaana sähköbassoon. Neljä vuotta myöhemmin mukaan tuli kontrabasso. Siikasaari on opiskellut Pop & Jazz Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän valmistui Sibelius-Akatemian solistiselta linjalta vuonna 1987 pääaineenaan kontrabasso.
Siikasaari on myös suorittanut Sibelius-Akatemian soitonopettajan tutkinnon. Hän on opettanut Espoon pop- ja jazzopisto Ebelissä vuodesta 1996 lähtien.
Siikasaari tunnetaan pitkäaikaisesta työstään Trio Töykeiden basistina. Vuonna 1988 perustettu Trio Töykeät saavutti kahden vuosikymmenen aikana kansainvälistäkin suosiota konseptillaan, jossa yhdistyivät persoonalliset sävellykset, humoristiset sovitukset ja virtuoosimainen soitto.
Siikasaari on Trio Töykeiden lisäksi soittanut bassoa monissa eri kokoonpanoissa kuten Karelia, Jukka Linkola Tentet, Perko¬–Pyysalo Poppoo, Nada, Töölö Bass Trio ja Bitter Sweet. Tällä hetkellä hän soittaa muun muassa Piirpaukessa, Espoo Big Bandissa ja Jazzpartoutissa. Siikasaari on myös paljon käytetty sessiomuusikko.
Siikasaari on kiertänyt lukemattomilla esiintymismatkoilla Euroopassa, Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa. Hänen sävellys- ja sovitustuotantoonsa kuuluu jazzkappaleiden lisäksi musiikkia esimerkiksi tanssiteoksiin, elokuviin ja televisio-ohjelmiin.
Siikasaari on saanut lukuisia apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Hän on voittanut Jazzliiton Yrjö-palkinnon vuonna 1995 ja saavuttanut ensimmäisen sijan Nordring-kilpailussa 1982 yhdessä Karelia-yhtyeen kanssa sekä ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä jazzyhtyeiden kilpailussa Hojlaertissa Belgiassa vuonna 1998 yhdessä Trio Töykeiden kanssa. Emma-palkinnon Siikasaari on voittanut kolme kertaa, sillä hän oli mukana Karelia-yhtyeen levyllä Tuohihuilu (1981), Perko–Pyysalo Poppoon albumilla Garden of Time (1993) ja Trio Töykeiden levyllä Jazzlantis (1995).