Jännitystä oli jälleen ilmassa, kun Finnish Blues Awards -palkinnot jaettiin lauantaina, tammikuun 14. päivänä Helsingissä Virgin Oil Co:ssa. Niin tai itse asiassa palkintojenjako tapahtui puolilta öin sunnuntain puolella. Palkinnot jaettiin jo kolmatta kertaa järjestetyssä gaalaillassa, joka tarjosi oivallisen kattauksen kotimaita bluesia. Samalla se tarjosi alan harrastajille otollisen tilaisuuden tavata toisiaan.
Palkintojen saajat valittiin alan vaikuttajien keskuudessa suoritetussa äänestyksessä. Äänioikeus oli lähes 350:llä alan vaikuttajalla, joihin kuuluu muusikoita, keikkajärjestäjiä, toimittajia ja muita aktiiveja ympäri Suomen. Davide Florenokertoi järjestäjien puolesta, että hakkerointia tai trollausta ei tässä äänestyksessä ole havaittu. Jokaisella äänioikeutetulla oli yksi ääni kussakin kategoriassa. Jos joku yritti äänestää kaksi kertaa, niin kumpikin ääni hylättiin.

Vuoden artisti/yhtye -palkinnon sai Lena & The Slide Brothers. Yhtyeessä soittavat Lena Lindroos (basso ja laulu), Matti Kettunen (kitara ja taustalaulu), Ykä Putkinen (kitara ja taustalaulu) ja Juha Litmanen (rummut).
Vuoden tulokas -palkinnon sai Emilia Sisco, joka esiintyy nykyisin huuliharppuvirtuoosi Helge Tallqvistin bändin solistina. Emilia Sisco on vakuuttanut taipuisalla äänellään ja herkillä tulkinnoillaan alan kotimaiset vaikuttajat. Niin minutkin.
Vuoden kappaleeksi valittiin Lena & The Slide Brothersin “ The Road You’re On”. Se löytyy tämän vuonna 2009 perustetun bändin kolmannelta, viime huhtikuussa julkaistulta albumilla The Road. Biisistä pääsee nauttimaan tämän jutun loppussa.
Vuoden tapahtuma -palkinto jaettiin nyt ensimmäisen kerran. Palkinnon sai ansaitusti kaikkien blues-festariemme äiti, Puistoblues, joka viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlia. Pääkonsertti järjestetään lauantaina 1.7. Järvenpään Vanhankylänniemessä siis jo 40. kerran,

Elämäntyöpalkinnon sai Pepe Ahlqvist. Viime vuonna 60 vuotta täyttänyt Pepe on tehnyt hienon ja mittavan uran bluesin parissa. Hänet tunnetaan loistavana harpistina ja laulajana 70-luvun Chicago Overcoat -bändissä ja H.A.R.P. -bändissä sekä esiintymisestä UMOn ja muiden bigbändien solistina. Pepe jatkaa hienoa uraansa ja lähtee poikansa Joel Ahlqvistin kanssa Finnish Blues Societyn edustajaksi 31.1.-4.2.2017 USA:n Memphisissä pidettävään, järjestyksessä 33. International Blues Challenge -kilpailuun sen solo-/duo -sarjaan. Kuvaavaa Pepen toimeliaisuudesta on, että hän ei pääsyt palkintoaan noutamaan, koska oli Tampereella keikalla. Tarkempaa tietoa Pepen kuulumisesta voi lukea Antti Suvannon viime kesäisestä jutustamme
Tyylikkäät palkinnot olivat suunnitellut ja valmistanut järvenpääläinen hopeaseppä Mirka Loukimo Jasmin Design –yrityksestä.
Ja sitten gaalan musiikkitarjontaan.
Kaikkiaan kaksitoista bändiä yhden illan aikana on huikea kattaus kotimaista bluesia. esiintymiset oli jaettu kahteen kerrokseen, vaikka mistään ”kahden kerroksen väestä” ei tietenkään ollut kysymys. Yläkerran päälavalla esiintyi viisi bändiä ja kuudentena tilaisuuden kruunannut Allstars bändi vieraineen. Tomi Leino Trio, Ben Granfelt Band, Dr. Helander & Third Ward, Slim Butler, Olli O. & Mighty Shitty ja FBA Allstars + Special Guests panivat yläkerrassa parastaan. Alakerran Baari oli varattu akustiselle musiikille. Esiintymiset ajoitettiin päälavan roudaustauoille. Esiintyjiä oli viisi, Lauri “Arno” Ankerman duo, Jantso Jokelin Duo, Black River Bluesman & Bad Mood Hudson, Frim-Fram Duo ja Ismo Haavisto One Man Band. Jokainen esiintyjä heitti puolen tunnin setin.
Illan toinen juontaja Lauri “Arno” Ankerman ehti ennen juontohommia heittää jouhikkoa ja harmonikkaa soittavan duo-kumppaninsa Satu Lankisen kanssa mielenkiintoisen setin alakerran baarissa. Jouhikko ja slidekitara on hyvä idea kansanmusiikin ja bluesiin yhdistämisestä. Hyvä johdatus suomalaisen bluesin teemailtaan.

Päälavalla illan avasi Dr. Helander & Third Ward. Bändin kärkihahmo, tuplatohtori Ilkka Helander kuuluu niihin Suomi-bluesin pioneereihin, jotka saivat bluesherätyksen 1960-luvun lopulla, kun brittibändien bluessävyiset biisit kantautuivat levyjen ja putkiradion kautta Suomeen saakka. Hän on esiintynyt sekä sähköisissä että akustisissa kokoonpanoissa.
Tällä kertaa Helander marssitti lavalle trion, jossa Esa Kuloniemi soitti bassoa ja Leevi Leppänen rumpuja. Helander piti itse huolta kitarasta ja laulusta. Fender Stratocaster sai Helanderin käsissä hienoa kyytiä ja laulu oli sitä itseään, todella väkevää bluesia. Tulkinta oli kuin suoraan 60-luvun Chicagon bluesklubeilta. Bluesstandartit ja Helanderin omat biisit soivat hienosti. Todella upea avaus hienolle illalle: Third Ward Boogie (Helander), Come on in This House/Mercy, Mercy (Junior Wells), Green River Blues (Charley Patton), Good Morning Little Schoolgirl (Sonny Boy Williamson I), When My Baby She Left Me (Sonny Boy Williamson), My Home Town (Helander), It’s Not for Me But for My Friend (Helander).
Täytyy sanoa, että Helander on karismaattisimpia bluesesiintyjiä, mitä täältä pohjolasta löytyy. Helanderin äijämäinen karheus ja konstailematon tulkinta kolahtivat kerta heitolla yleisöön.
Bluesministeri Kuloniemi oli saanut Aija vaimoltaan lainaksi basson ja maukkaastihan soitto sujui vanhalta tekijältä, sillä onhan Kuloniemi soittanut bassoa sivusoittimenaan jo 70-luvulta saakka.No saattoihan sitä odottaakin viime vuonna elämäntyö-palkinnon saaneelta bluesekspertiltä. Leevi Leppäsen rummut täydensivät hienoa esitystä. Loistava puolen tunnin setti meni kuin siivillä.
Olli O. & Mighty Shitty eli Olli Ontronen ja Mahti Paska oli kaikkea muuta kuin nimensä veroinen. Ontrosen huuliharppu ja Tuomas Laajoen kitara soivat maukkaasti. käännöksen kuvaama.

Etukäteen illan mielenkiintoisimpia esiintyjiä oli Lapin bluesherkuista tunnettu hovimestari Slim Butler eli Jarmo ”Luigi” Puhakan johtama kokoonpano. Mielenkiinnon syynä olivat Slim Butlerin kaksi hienoa levyä, joista ensimmäinen ”Inner Blues” valittiin muutama vuosi sitten vuoden blueslevyksi. Tällä kertaa Luigin soittokumppaneina olivat Harri Raudaskoski kitara, Mikko Löytty basso ja Jartsa Karvonen rummut. Kokoonpano heitti ammattitaitoisen setin, joka piti sisällään funkahtavaa, kitaraveroista bluesia. Erityisesti Puhakan ja Raudaskosken yhteiset kitarajamittelut olivat nautittavia. Kyllä se laulukin Luigilla sujui, vaikka aivan molemmilla levyillä esiintyvän Andrew Blackin tasolle jäi matkaa. Todettakoon, että Luigi Puhakka on järjestänyt jo lähes parinkymmenen vuoden ajan Rovaniemellä Roots´n River Blues -festivaalia ja vienyt bluesin ilosanomaa napapiirin tuntumaan.

Ben Granfelt Band oli varsinainen power-trio, joka heitti vallan hengästyttävän kitaravetoisen setin, josta löytyi kyllä bluesiakin.
Kitaristi, huuliharpisti ja laulaja Tomi Leinon trio oli taas kerran mainio. Eleetöntä hienoa bluesia, jonka kuuntelemiseen ei väsy. Tomi Leinon kitara ja huuliharppu sekä laulu olivat täyttä tavaraa, siis oikeaa, aitoa bluesia. Soitosta löytyi svengiä ja rentoa otetta. Bändin basisti Jaska Prepula kunnostautui myös kitaristina. Rumpali Mikko Peltola hoiti hommansa tyylikkäästi. Bändin taidot ja mukautumiskyky on huomattu myös ulkomailla, sillä bändi on vakiosäestäjä useille ulkomaisille bluesartisteille. Svengaavan yhtyeen musiikki pohjautuu vahvasti perinteiseen urbaaniin bluesiin, jonka tulkitsijana Leinoa on pidetty jo pitkään yhtenä Suomen kärkinimenä.

Valitettavasti FBA Allstars erikoisvieraineen jäi tällä kertaa väliin, kun viimeinen nopea juna kutsui. Valokuvista päätellen meno oli mahtavaa. Vierailijoita riitti. Lavalla pistäytyivät Lena & The Slide Brothersin muusikoista ja Davide Florenosta muodostuvan bändin lisäksi ainakin Ina Forsman, Emilia Sisco, Erja Lyytinen, Helge Tallqvist ja Micke Björklöf.
Alakerran esiintyjät jäivät valitettavan vähälle kuuntelulle. Akustisesti setit olivat kuitenkin taattua tavaraa. Yleisö kiitteli erityisesti Jantso Jokelin Duoa ja etenkin Jokelinin taitavaa huuliharpun soittoa. Myös Ismo Haavisto One Man Band oli taas kerran vakuuttava.

Olipa taas vivahteikas ja hieno ilta, josta kuuluu suuret kiitokset Davide Florenolle ja kumppaneille. Talkootunteja on tehty itseään säästelemättä. Pienen toivomuksen voisi esittää jatkoa ajatellen. Jos tuon palkintojen jaon voisi järjestää tuntia aikaisemmin. Tällöin se ei siirtyisi seuraavan vuorokauden puolelle niin kuin nyt. Aika moni lähti nimittäin heti palkintojen jaon jälkeen kotia kohti. Palkintojen jakamisen jälkeen esiintynyt Allstars -kokoonpano huikeine vieraineen jäi monelta näkemättä.
On hienoa, että Finnish Blues Awards järjestetään taas ensi vuonna tarkemmin sanoen lauantaina 13. tammikuuta 2018. Merkatkaapa kalentereihinne. Siellä nähdään.
Finnish Blues Awards 2017
Virgin Oil Co, lauantaina 14.1. kello 19 – 01