TUM Records julkisti 16.6. kaksi kotimaista huippujazzlevyä – Juhani Aaltonen & Iro Haarla Kirkastus ja Olavi Trio Oh, la Vie!. Molemmat levyt ovat suomalaisen jazzin improvisoinnin ja vapaan ilmaisun parasta luokkaa.
Suomalaisen improvisoidun musiikin tähtinimiin kuuluvat saksofonisti/huilisti Juhani Aaltonen ja pianisti/harpisti Iro Haarla julkistavat ensimmäisen yhteisen duo-levynsä. Levy koostuu Iro Haarlan sävellyksistä.
Juhani Aaltonen ja Iro Haarla tekivät ensimmäistä kertaa yhteistyötä jo rumpali/säveltäjä Edward Vesalan eri kokoonpanoissa 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alkupuolella. Näistä ajoista jäi muistoksi eräitä Vesalan keskeisiä levytyksiä, joilla sekä Aaltonen että Haarla olivat mukana. Lisäksi Aaltonen, Haarla ja Vesala esiintyivät myös Edward Vesala Trion jäseninä jo Porin jazzfestivaaleilla vuonna 1983.

Uudestaan Aaltosen ja Haarlan yhteistyö alkoi tämän vuosituhannen alussa, kun Juhani Aaltonen perusti paljon ylistystä saaneen trionsa, joka myöhemmin laajeni kvartetiksi Haarlan tullessa mukaan pianossa ja harpussa. Tämä kvartetti on esittänyt lähinnä jäsentensä sävellyksiä ja kvartetin ensimmäinen levy (Conclusions) vuodelta 2008 sisälsi useita Haarlan kappaleita. Aaltonen ja Haarla ovat myös esiintyneet ajoittain duona ja tekivät hiljattain kiertueen Tanskassa yhdessä tanskalaisten muusikkojen täydentämän kvartetin kanssa.
Nyt ilmestyvällä Kirkastus-levyllä Aaltonen ja Haarla soittavat yksinomaan Iro Haarlan sävellyksiä, joiden tunnelma vaihtelee hänelle tyypillistä kuulaan kauniista sävyistä aina voimakkaisiin tunneryöpsähdyksiin saakka. Tenorisaksofonin ohella Aaltonen soittaa levyllä eri huiluja kun taas Haarla soittaa pianon ohella myös harppua ja cheniä. Kaikkiaan kymmenestä sävellyksestä kaksi on Haarlan aiempaa tuotantoa kun taas muut kappaleet kuullaan tällä levyllä ensimmäistä kertaa. Useat näistä ovat saaneet innoituksensa Haarlalle läheisistä psalmeista, joiden tekstien mukaan ne on nimetty.
Myöhemmin tänä vuonna 80 vuoden iän saavuttava saksofonisti ja huilisti Juhani Aaltonen (s. 1935) on jo kauan sitten vakiinnuttanut asemansa yhtenä suomalaisen ja eurooppalaisen jazzin jättiläisistä yhteistyöllään Henrik Otto Donnerin, Heikki Sarmannon, Edward Vesalan, Arild Andersenin ja monien muiden kanssa. Viime vuosikymmenen aikana hän on keskittynyt yhä enemmän johtamaan omia kokoonpanojaan, kuten Juhani Aaltonen Trio ja Quartet. Tänä aikana hän on myös julkaissut useita levyjä TUM Recordsilla: To Future Memories (TUM CD 036), Conversations (TUM CD 024-2), Conclusions (TUM CD 021), Illusion of a Ballad TUM CD 013), Reflections (TUM CD 017), Strings Revisited (TUM CD 003) ja Mother Tongue (TUM CD 002). Aaltonen tunnetaan myös Nordic Trinity -kokoonpanon jäsenenä.
Iro Haarla (s.1956) tuli tunnetuksi yhteistyöstään Edward Vesalan kanssa, joka alkoi 1970-luvun lopulla ja jatkui Vesalan kuolemaan saakka (1999), mukaan lukien jäsenyys Sound and Fury -kokoonpanossa. Haarlan muita yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. trumpetisti Tomasz Stanko, saksofonistit Juhani Aaltonen, Pepa Päivinen, Tapani Rinne, Trygve Seim ja Jorma Tapio, pianisti Christian WallumrŅd, basisti Ulf Krokfors ja lyömäsoittaja Terje Isungset. Viime vuosikymmenen aikana Haarla on lisääntyvässä määrin esittänyt omia sävellyksiään sekä solistina että omien kokoonpanojensa kanssa, joista tärkeimpiä ovat Iro Haarla Sextet (Kolibri, TUM CD 035) ja Haarlan suomalaisnorjalainen kvintetti ( Northbound ja Vespers). Haarlan sävellyksiä ovat esittäneet myös hänen kokoonpanonsa Ulf Krokforsin kanssa, kuten heidän duonsa ( Heart of a Bird, TUM CD 004) ja Loco Motife -yhtye ( Penguin Beguine, TUM CD 011), sekä Juhani Aaltosen kvartetti (Conclusions), UMO Jazz Orkesteri ja muut suuremmat kokoonpanot.

Oh, la Vie!
Nyt ilmestynyt levy on viime syksynä 10 vuotta täyttäneen Olavi Trion toinen levy, joka esittelee trion monipuolisen ilmaisun koko laajuudessaan. Siinä missä trion ensimmäinen levy (Triologia, TUM CD 026) esitteli myös vierailevia solisteja, mukaan lukien Juhani Aaltonen, Kalle Kalima ja Verneri Pohjola, uudella levyllä trio keskittyy ainoastaan omaan ainutlaatuiseen ilmaisuunsa.
Teppo Olavi Hauta-aho (kontrabasso), Jari Olavi Hongisto (pasuuna) and Niilo Olavi Louhivuori (rummut) ovat kaikki keskeisiä nimiä suomalaisessa jazzissa ja, vaikka kaikkia kolmea on vuosien varrella kuultu hyvinkin erilaisissa yhteyksissä, heitä yhdistää Olavi nimen ohella ennen kaikkea heidän intohimonsa kollektiivista improvisaatiota kohtaan. Teppo Hauta-aho on vapaan improvisaation edelläkävijöitä Suomessa ja laajemminkin, kun taas Hongisto ja Louhivuori ovat kahden seuraavaa sukupolven edustajia, joille osin juuri heidän yhteistyönsä Hauta-aho kanssa on avannut uusia näkymiä vapaasti improvisoidun musiikin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Yhdessä nämä kolme muusikkoa ovat luoneet ainutlaatuisen musiikillisen ilmaisunsa, joka on parhaimmillaan yleisön edessä, mutta välittyy sangen luontevasti myös tällä uudella levyllä.
Jo yli 10 vuoden ajan Olavi Trion keskeisiä periaatteita on ollut täydellinen yhtyeen sisäinen demokratia ja musiikin luominen sen esittämisen tarjoamassa hetkessä ilman harjoituksia tai muita valmisteluja. Tätä lähestymistapaa seurattiin myös Oh, la Vie! -levyn tekemisen yhteydessä. Kaikki sillä kuultu musiikki on spontaanisti improvisoitua vaikka eräät levyn kappaleet käyttävätkin lähtökohtanaan joko Jari Hongiston tai Olavi Louhivuoren sävellyksiä. Edellisen levyn tapaan mukana on myös yksi Olavi Virtaan läheisesti yhdistetty suomalainen tango. Tällä kertaa Virran klassikko ”Kun ilta ehtii” saa ainutlaatuisen tulkintansa.
Jari Hongisto (s. 1960) tuli laajemmalle yleisölle tutuksi Edward Vesalan kokoonpanoissa, mukaan lukien Sound & Fury -yhtye. Viime vuosina Hongisto on esiintynyt esimerkiksi UMO Jazz Orchestran riveissä ja pianisti/harpisti Iro Haarlan sekstetissä. Vuosien varrella Hongisto ja Hauta-aho ovat myös usein esiintyneet samoissa kokoonpanoissa, mukaan lukien Quintet Moderne (sopraanosaksofonisti Harri Sjöström, viulisti Philipp Wachsmann ja rumpali Paul Lovens) 1980-luvulla sekä Sound Kitchen (kitaristi Hasse Poulsen) 1990-luvun loppupuolella. He ovat myös soittaneet yhdessä ja erikseen, lukuisten muiden johtavien suomalaisten muusikoiden kanssa, mukaan lukien saksofonistit Juhani Aaltonen ja Seppo “Paroni” Paakkunainen, trumpetistit Mike Koskinen ja Jarmo Sermilä sekä pianistit Eero Ojanen ja Heikki Sarmanto.
Teppo Hauta-aho (s. 1941) aloitti uransa jo 1960-luvun alussa ja nousi pian improvisoidun musiikin eturiviin sekä Suomessa että kansainvälisestikin. Hän johti omia yhtyeitään ja teki yhteistyötä esimerkiksi rumpali Edward Vesalan kanssa 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa. Myöhemmin hän esiintyi esimerkiksi saksofonisti Anthony Braxtonin ja pianisti Cecil Taylorin kokoonpanoissa. Toimittuaan kolme vuosikymmentä täyspäiväisenä orkesterimuusikkona Hauta-aho palasi taas aktiivisemmin improvisoidun musiikin pariin tämän vuosituhannen alussa. Olavi Trion ohella hän on viime vuosina usein tehnyt yhteistyötä esimerkiksi kitaristi Kalle Kaliman kanssa.
Olavi Louhivuori (s. 1981) tuli suuren yleisön tietoisuuteen ennen kaikkea Ilmiliekki Quartetin jäsenenä, mutta on myöhemmin johtanut sekä omia kokonpanojaan että esiintynyt soolona ja esimerkiksi Sun Trio -yhtyeen jäsenenä. Louhivuori on lisääntyvässä määrin tehnyt myös kansainvälistä yhteistyötä, esimerkiksi trumpetisti Tomasz Stanko kvintetin jäsenenä sekä esiintymällä basisti Mats Eilertsenin ja laulaja Susanne Abbuehlin kokoonpanoissa.