Säveltäjä, kapellimestari ja muusikko Erik Lindströmin syntymästä tulee kuluneeksi 100-vuotta 29.5. Vaikka Lindström eli ja loi uransa Suomessa, hän oli ruotsalaisen isänsä kautta Ruotsin kansalainen. Lindström (1922–2015) oli suomalaisen iskelmän keskeisiä säveltäjiä, tuottajia ja taustavaikuttajia. Hän juurensa olivat jazzissa ja myös hänen laajassa iskelmäsävellystuotannossaan oli jazzillisia vaikutteita,

Lindströmin ensimmäinen soitin oli viulu, eikä hän suostunut noudattamaan isänsä kehotusta ja opettelemaan nuotteja ennen kuin alkoi soittamaan bassoa Ingmar Englundin orkesterissa 1940-luvun alussa. Tuolloin Lindström tutustui swing-tyyppiseen jazziin. Viulun ja basson lisäksi Lindström soitti pianoa, harmonikkaa ja varsinkin vibrafonia, josta hänet parhaiten tunnettiin.
Sodan jälkeen Lindström oli basistina Ossi Aallon big bandissa 1945–48 ja pianistina Onni Gideonin kvintetissä 1948–52. 1950-luvulla Lindström oli myös paljon käytetty studiomuusikko. Hänen oma yhtyeensä 1952–65 oli aikanaan keskeisiä suomalaisen jazzyhtyeitä, solisteina muun muassa Annikki Tähti ja Helena Siltala.

Lindströmin iskelmäura alkoi kappaleesta Armi vuonna 1952. Vuonna 1955 Lindströmin sävellyksestä Muistatko Monrepos’n tuli Annikki Tähden laulamana iso hitti ja Suomen ensimmäinen kultalevy. Sitä seurasivat Pikku midinetti, Ranskalaiset korot ja Etkö uskalla mua rakastaa. 1950-luvulla Lindström hyödynsi iskelmissään myös vaikutteita ranskalaisista chansoneista jazzin ohella.
1960-luvulla Lindström toimi tuottajana Musiikkitalo Westerlundilla ja työskenteli muun muassa Marjatta Leppäsen, Kai Lindin ja Erkki Liikasen kanssa. Myöhemmin Lindström ja Rolf Kronqvist perustivat Finndisc-levy-yhtiön. Se toimi vuoteen 1971 ja teki kansainvälisen hitin letkajenkasta, jonka Lindström keksi lavatansseista.
Lindström uudisti merkittävästi suomalaista iskelmää irrottamalla sitä saksalaisista ja slaavilaisista vaikutteista ja tuomalla siihen jazzia ja ranskalaisia sävyjä. Vaikka hänen sävellyksensä ovat iskelmäperinteen mukaisesti suoraviivaisia, niissä on hienostuneisuutta ja kansainvälisyyttä.

Jazzmuusikkona Lindström oli elämänsä viimeisiin vuosiin asti suvereeni. Hänet valittiinkin usein säestämään Suomessa vierailleita kuuluisia jazzmuusikkoja. Lindströmin yhtye Dream Team oli myös tärkeä perinteisen jazzin foorumi. Lindströmin sävellyksiä on levytetty yli 500, niistä noin 350 on iskelmiä.
Erik Lindström oli merkittävä vaikuttaja juhlavuottaan viettävässä Suomen PerinneJazz ry:ssä. Hän esiintyi yhdistyksen ensimmäisessä konsertissa syyskuussa 2012 Helsingin Suomalaisella Klubilla ja kutsuttiin kunniajäseneksi nro1. Vuonna 2001 Suomen Big Band yhdistys valitsi hänet Suomen ensimmäiseksi Jazzlegendaksi.

Pepe Teirikarin dokumenttielokuva Ranskalaiset korot näkyy TÄSSÄ
Suomen PerinneJazz ry:n 10-vuotisjuhlavuoden pääkonsertti pidetään Erik Lindströmin muiston kunniaksi ke 7.9. klo 19.00 Savoy-teatterissa Helsingissä. Lippujen myynti alkaa elokuussa.
Sunnuntaina 29.5. klo 16.00 Helsingin Kulttuuritalossa Riku Niemi Orchestra esittää Lindströmin musiikkia solisteineen.
Lähde: Osku Rajalan valmisteilla oleva kirja Suomen Jazzlegendoista