Kuulin ensimmäisen kerran Barrelhouse Jazzbandia Oslon Jazzfestivaaleilla 1990 -luvun lopulla ja olin heti koukussa heidän svengaavaan soundiin. Olen sen jälkeen tavannut Barreleita livenä viitisentoista kertaa ja aina heidän elinvoimaisen jazzinsa kohtaaminen on elämys.
Jo vuonna 1953 perustettu Barrelhouse Jazzband on kiertänyt yli 50:ssä maassa ja neljässä maanosassa. Yhtye on esiintynyt kaikilla merkittävillä jazz festivaaleilla Euroopassa. Listalla ovat esimerkiksi Nizza, Pariisi, San Sebastian, Ascona, Zürich, Luzern, Krakova, Cork, Birmingham, Kööpenhamina, Pori puuttuu toistaiseksi. Myös jazzin kotimaassa USA:ssa on tehty turneita. New Orleansissa bändin jäsenet nimettiin perinteisesti “kunniakansalaisiksi”.
Barrelhouse Jazzband on tehnyt tähän mennessä runsaat 30 albumia. He ovat saaneet lukuisia arvostettuja kriitikkopalkintoja. Monipuolinen orkesteri tarjoa ohjelmistossaan täydet 100 vuotta jazzin historiaa. Heidän tyylejään ovat myös niin blues, boogie-woogie, kreoli jazz kuin Jelly Roll Morton, Louis Armstrong, Count Basie tai Duke Ellington.
Kaikki orkesterin jäsenet ovat hyvin koulutettuja rautaisia ammattilaisia. Monet heistä myös säveltävät ja sovittavat sekä toimivat opettajina. Bändissä on erikoista tavanomaiseen perinnejazziin verrattuna, että sama mies soittaa sekä trumpettia että vetopasuunaa.
Barrelhouse Jazzbandia on luotsannut vuodesta 1962 lähtien klarinettia ja alttosaksofonia soittava Reimer von Essen (s. 1940). Hän on muutoinkin merkittävä jazzvaikuttaja Saksassa. Johnny Dodds, George Lewis ja Sidney Bechet ovat Essenin suuria esikuvia. Hän myös säveltää, toimii luennoitsijana ja kirjoittaa jazzista, tässä lehdessä on hänen artikkelinsa saksalaisesta perinnejazzista (2.1.2011).
Myös orkesterin kaksi muuta puhaltajaa ovat erittäin kokeneita konkareita. Horst Schwartz (tp, tbn, voc) ja puolalaissyntyinen Frank Selten (sax, cl) ovat molemmat vuoden 1939 vuosikertaa. Hyvänä sovittajana tunnettu Schwarz aloitti Barreleissa jo vuonna 1959. Selvästi tunnistettavalla omalla tyylillään soittava Selten tuli yhtyeeseen vuonna 1961.
Kitaraa ja banjoa soittavaa Roman Klöckeriä (1949) pidetään yhtenä Saksan parhaana kitaristina. Yliopiston musiikkilehtorinakin työskennellyt Klöcker aloitti uransa muusikkona rock- ja tanssibändeissä. Hän liittyi Barreleihin vuonna 2000.
Sveitsin Baselissa syntynyt rumpali Michael Ehret (1969) aloitti musiikin parissa klassisella pianolla. Voitettuaan 1990 -luvulla Hessenin Valtion musiikkikilpailut hän jätti politiikan opinnot ja siirtyi päätoimiseksi rumpaliksi. Hän tuli orkesteriin vuonna 2005. Muutkin lyömäsoittimet hallitseva Ehret luennoi myös musiikkiyliopistossa.
Barrelhouse Jazzbandin harmonisen ja rytmillisen perustan on taannut vuodesta 1989 kontrabasisti Cliff Soden (1961). Englannissa syntynyt Soden ehti tehdä oppisopimuksen valokuvaajaksi, mutta sitten jazz vei isän jälkiä ammattimuusikoksi.
Barrelhouse Jazzbandin uusi jäsen, pianisti Christof Sänger (1969) liittyi Barrelhouse Jazzbandiin viime vuonna. Monipuolinen Mainzin yliopiston kasvatti on myös jazzpianon professori Frankfurtin Musiikkiakatemiassa.
Storyvillen Lasse Sirkko on rakentanut helmikuulle vahvan dixieohjelmiston. Puolessa välissä kuuta on toinen tähtivierailu. Des Hopkins Original Guinnes Jazzband Irlannista on tulossa jälleen visiitille. Unohtaa ei myöskään sovi omia dixien ja swingin kärkibändejä. Ainakin DDT Jazzband, Riverside Rascals ja Nalle Lindström Swing Band nähdään Storyvillen lauteilla helmikuussa.
Martti Koljonen