Jazzalan tämän vuoden tunnustukset jaettiin perjantaina Tampereen Jazz Happeningissa. Suomen Jazzliiton vuodesta 1967 jakaman Yrjö-palkinnon sai rumpali-säveltäjä Mikko Hassinen. Andania-elämäntyöpalkinnnolla kunnioitettiin laulajatar ja pedagogi Maija Hapuojaa. Ylen jakaman Varjo-Yrjön jazzkulttuurin edistämisestä vastaanotti manageri Pia Raitala.
– Hassinen on tehnyt mittavan uran rumpalina, kapellimestarina, säveltäjänä, sovittajana ja tuottajana. Hänen musiikillinen spektrinsä ulottuu akustisessa jatsista maailmanmusiikin kautta aina modernimpaan sähköiseen ilmaisuun, perustelee Jazzliiton hallituksesta koostuvan palkintoraadin jäsen Matti Lappalainen tunnustusta.
Sibelius-Akatemiassa jazzmusiikkia, sävellystä ja musiikin teoriaa opiskellut Hassinen aloitti uransa 1990-luvun puolessa välissä. Viime vuosina Hassisen on luotsannut sähköista Elektro GT -yhtyettään, muun muassa vuoden 2015 Teosto-palkinnon arvoisesti. Kokoonpano julkaisi tänä vuonna toisen levynsä, nimeltään Ruma. UMO Helsinki Jazz Orchestra, jonka taiteellisena johtajana Hassinen toimi vuosina 2017–2019.
Tampere Jazz Happeningissa esiintyi Hassisen tuorein kokoonpana Furture Food Factory. Keväällä ensilevynsä äänittävän kvartetin tarkoituksena on Hassisen mukaan siirtyä akustisempaan ja pienimiotoisempaan ilmaisuun vastapainoksi yhä toimivalle Elektro GT:lle.
– Halusin ottaa mukaan nuoria ja soittajina rohkeita jazztaiteilijoita, jotka halutessaan uskaltavat rikkoa antamani musiikilliset ohjeet ja jopa kyseenalaistaa kirjoittamani notaatio. Haluan, että musiikkini on aina omiin korviini tavalla tai toisella uutta, kertoo Hassinen.
Andania Maija Hapuojalle

Jazzliitto on myöntänyt vuodesta 1988 Andania-palkintoa pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen jazzin hyväksi. Tunnustuksen sai tänä vuonna New Yorkissa opiskellut ja uransa aloittanut ja ympäri maailmaa konsertoinut jazzlaulaja ja laulunopettaja Maija Hapuoja.
– Maija Hapuoja on ollut suomalaisen jazzpedagogiikan edelläkävijöitä, ja vuosikymmenten aikana hän on toiminut lukuisten vokalistien opettajana. Hapuojan ikoninen ääni tuli jazzyleisölle tutuksi 1970-luvulla, jolloin alkoi hänen pitkäaikainen yhteistyönsä säveltäjä Heikki Sarmannon kanssa. Hänen monipuolisuuttaan muusikkona kuvastaa se, että hän on levyttänyt 16 omaa levyä, ollut mukana useilla kokoelmalevyillä ja laulanut yli 2500 taustaa kotimaisille artisteille, kertoo tunnustuksen myöntäneen Jazzliiton hallituksen jäsen Minnakaisa Kuivalainen.
Varjo-Yrjö manageroinnista
Ylen Jazzradio jakoi tapahtumassa lisäksi Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Tunnustuksen vastaanotti vuodesta 2004 asti jazzmuusikoiden managerina ja agenttina työskennellyt Pian Raitala. Vuosien varrella Raitala on edustanut lukuisia jazzartisteja, ja tällä hetkellä Raitala Musicin talliin kuuluvat esimerkiksi trumpetisti Verneri Pohjola ja saksofonisti Linda Fredriksson. Raitala tekee myös alan valmennustyötä mentoroimalla muusikoita ja luennoimalla musiikin oppilaitoksissa. Varjo-Yrjö-palkinto jaettiin nyt 19. kerran.