Heidän palkitsemisensa tapahtuu kesän 2013 IBBF:n yhteydessä sunnuntaina 30.6. Imatran Kulttuurikeskuksessa klo 19 pidettävässä konsertissa.
Kaksiosaisessa konsertissa kuullaan ensin uusia Jazzlegendoja Pentti Lasasen johtamassa kvintetissä, jossa soittavat myös Antti Rissanen ja Sampo Tiittanen. Konsertin toisessa osassa esiintyy Imatra Big Band solistinaan mm. Count Basie orkesterin laulajana vaikuttanut Jamie Davis USA:sta.
Imatralla on haluttu palkita erityisesti suomalaisen jazzmusiikin veteraaneja, jotka tahtovat muuten unohtua liiankin helposti. Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz & Pop Arkisto sekä Imatra Big Band Festival alkoivatkin kesästä 2001 lähtien muistaa vuosittain suomalaisen jazzin merkittäviä tekijöitä “Suomen Jazzlegenda”-palkinnoilla.
Palkinnon saaminen edellyttää muusikolta
1)merkittävää uraa jazzmusiikin soittajana, säveltäjänä, sovittajana tai kapellimestarina
2) vähintään noin kuudenkymmenen vuoden ikää
3) esiintymistä yhä aktiivisesti.
Suomen Jazzlegendoiksi on valittu aiemmin:
2001 Erik Lindström ja Ossi Runne
2002 Jaakko Fuhrman ja Raimo Henriksson
2003 Kaarlo Kaartinen ja Pertti Metsärinne
2004 Helena Siltala ja Antti Pirtinheimo
2005 Sven Nygård ja Heikki Sarmanto
2006 Jukka Haavisto ja Pentti Lasanen
2007 Esa Pethman ja Eero Koivistoinen
2008 Markku Johansson ja Juhani Aaltonen
2009 Kari Fall ja Olli Ahvenlahti
2010 Reino “Reiska” Laine ja Pentti Mutikainen
2011 Pekka Sarmanto ja Pentti Lahti
2012 Heikki “Häkä” Virtanen ja Seppo Hovi

Ilpo Kallio
Ilpo Kallio on ehtinyt soittaa rumpuja jo seitsemällä vuosikymmenellä. Hän kuului jo 1960-luvulla Rauno Lehtisen perustamaan legendaariseen The Vostok All Stars kokoonpanoon ja sen ydinryhmään. Bändi oli dixieland-tyyppinen instrumentaalimusiikkia levyttänyt studiokokoonpano ja toimi mm. Olavi Virran taustabändinä YLE:n konserteissa. Kallio oli myös Eino Grönin ensimmäisen orkesterin rumpali
Gramexin vuonna 2007 tekemän selvityksen mukaan Kallio oli Suomen neljänneksi eniten levyttänyt studiomuusikko. Hänen soitantoaan voidaan kuulla peräti 4701 levytetyllä kappaleella. Lukema saattaisi olla paljon tätä suurempi, ellei Kallio olisi palannut Helsingistä takaisin kotiseudulleen Poriin vuonna 1988.
Jo vuonna 1961 Kallio oli Olli Hämeen orkesterissa levyttämässä albumia “Estonian Jazz”. 60- luvun lopulla hän vaikutti ja levytti Hämeen orkesterin ohella mm. Soitinyhtye Liisassa ja Valto Laitinen triossa.
70-luvulla Kallion rumputyöskentelyä kuultiin mm. Vesku Loirin, Tapio Heinosen, Esa Katajavuoren, Tauno Palon & Ansa Ikosen, Erik Lindströmin, Carolan, Lasse Mårtensonin, Kalle Fältin, Carita Holmströmin, Ragni Malmstenin ja Pori Big Bandin levyillä. Sittemmin Kallio vaikutti rumpalina myös Cornelis Vreeswikin, Art Van Dammen, Mildred Jonesin, M.A. Nummisen, Kaj Chydeniuksen sekä Love Recordsin monilla kokoelmalevyillä.
Ilpo Kallio on Pori Big Bandin, Pori Jazzin & Porin jazzelämän ydinryhmää. Hän oli perustamassa The Jazz Society of Pori -yhdistystä, jonka pitkäaikainen taiteellinen johtaja hän on ollut. Pori Big Bandissa Kallio toimi myös pitkään bändin johtajana. Ilpo Kallio on ollut myös opettajana Porin konservatoriossa. Hänen nykyisiä bändejään ovat mm. Ilpo Kallio Swingtet ja Saxtet.

Esko Heikkinen
Trumpetisti, sovittaja, säveltäjä ja kapellimestari Esko Heikkinen on musiikin laaja-alainen ammattilainen. Hän on kansainvälisesti tunnustettu lead-trumpetisti ja kysytty kouluttaja. Heikkinen on merkittävästi uudistanut suomalaista puhallinorkesteri- ja big band -musiikkia lukuisilla nerokkailla sovituksillaan, sekä mielenkiintoisilla sävellyksillään.
Esko Heikkinen on ollut vuosina 2002-2012 Helsingin poliisisoittokunnan ja vuodesta 1995 Helsingin Palokunnan soittokunta kapellimestarina. Hän oli vuosina 1976-2002 UMO Jazz Orchestran lead -trumpetistina ja konserttimestarina sekä HelSK :in (nyk. Kaartin soittokunta) trumpetin äänenjohtajana vuosina 1975-1983. Heikkinen toimii Sibelius-Akatemian jazzosastolla trumpetinsoiton opettajana sekä puhallinorkesterien kouluttajana.
Esko aloitti trumpetinsoiton Outokummun puhallinorkesterissa. Ammattimainen opiskelu alkoi Kontiorannan varuskuntasoittokunnassa 1970 ja jatkui Helsingissä Sibelius Akatemiassa 1973. Heikkinen toimi Helsingin varuskuntasoittokunnassa trumpetin äänenjohtajana 1975-1983. Hänen ensimmäisen kontaktinsa jazzmusiikkiin tuli Tapiola Big Bandin riveissä.
Heikkisen omia kokoonpanoja ovat olleet Super Brass (1990-), Tribute to Bill Chase (2009) sekä Folk Brass (2010). Sen lisäksi Esko Heikkinen on esiintynyt lukuisien orkestereiden kanssa, mm. Tapiola & Espoo Big Band, Jukka Linkola Octet & Tentet, Edward Vesalan eri kokoonpanot, Lazlo Süle Band sekä Suo, Kuokka ja Jussi.
Tunnustuksena pitkästä urastaan Eskolle on myönnetty mm. (1998) Suomen Jazzliiton Yrjöpalkinto, (2008) Suomen Big Band -yhdistys ry:n Count Basie-mitali ja Suomen Trumpettikillan kunniajäsenyys.