”Onnistumisen kannalta tärkeitä eivät ole ne asiat, joita teet silloin tällöin. Tärkeitä ovat asiat, joita teet joka päivä”. -Jenny Graig
Suomen Jazz & Pop Arkiston yhteydessä toimiva Erik Lindströmin rahasto jakaa apurahoja nuorten suomalaisten jazzmuusikoiden opiskelujen tukemiseen ensisijaisesti ulkomailla. Tämänvuotisen apurahan saaja on säveltäjä-pianisti Artturi Rönkä. Stipendijuhlallisuudet pidettiin tiistaina jaZZanti -konsertin yhteydessä Laulumiehissä Helsingissä.
Syksyllä 2002 perustetun Erik Lindströmin rahaston apuraha on luovutettu vuodesta 2003 lähtien. Rahaston alkupääoman on lahjoittanut muusikko ja säveltäjä, Suomi-jazzin elävä legenda, Erik Lindström. Tiistaisen tilaisuuden järjestäjinä olivat Helsinki Jazz ry ja Suomen Jazz & Pop Arkisto JAPA. Urho Trio ilahdutti yleisöä jäntevällä musisoinnillaan.
Rahastoa kartutetaan lahjoituksin sekä korko- ja muiden tuottojen avulla. Kerran vuodessa jaettava apuraha luovutetaan yhdelle tai useammalle saajalle yleensä. Erik Lindströmin rahaston avustus jaetaan siis kerran vuodessa. Suomen Jazz & Pop Arkisto JAPA:n arkistonjohtaja Janne Mäkelä selvitti avustusmuodon taustaa seuraavasti.
– Kyseessä ei varsinaisesti ole palkinto vaan apuraha. Kerran vuodessa jaettavan apurahan idea lähti liikkeelle Lindströmin ja arkiston yhteisistä pohdinnoista. Haluttiin tukea nuoria suomalaisia jazzmuusikkoja. Alkupääoman rahastolle lahjoitti Lindström, Mäkelä kertoo.
Apurahasta päättää Suomen Jazz & Pop Arkiston hallitus kuultuaan ensin Erik Lindströmiä. Hallitukseen kuuluu 12 jäsentä, ja he edustavat musiikki-, kulttuuriperintö- ja tutkimusaloja.
Apurahan saajien joukossa on jo 15 muusikkoa. Joukossa on näyttävä joukko Suomi-jazzin aktiivitoimijoita, mm. Jazzrytmien lukijoiden hyvin tuntemat Jussi Fredriksson, Outi Tarkiainen, Verneri Pohjola ja Panu Savolainen (ks. koko luettelo jutun alareunassa). Apurahoja on jo jaettu yhteensä yli 30 000 euroa.
USA on jazzin synnyinmaa, ja apurahakäytäntökin suosii oppien syventämistä juuri siellä. Suoranaista ulkomaista esikuvaa tälle apurahalle ei tiettävästi ole.
– Stipendi on tarkoitettu nuorten suomalaisten jazzmuusikoiden opiskelun tukemiseen ulkomailla. Lindströmin omana toiveena ovat olleet Yhdysvaltoihin suuntautuneet opintomatkat, Janne Mäkelä täsmentää.
Maestro Erik Lindström (92) on korkeasta iästään huolimatta aktiivinen musiikin ammattilainen ja seuraa herkkävainuisesti musiikkimaailman, erityisesti jazzin tapahtumia. Lisäksi hänellä on nopeat hoksottimet ja verraton huumorintaju, mikä näkyy apuraha-asiassakin.
– Lisätoiveena on, että apurahan saaja lähettäisi opintomatkaltaan postikortin Lindströmille, Mäkelä kertoo.
Oma aktiivisuus tärkeää
Mikä sitten on keskeinen kriteeri stipendin myöntämisessä?
– Yleisiä kriteerejä ei ole muita kuin apurahan hakijan itsensä esittämät perustelut, Janne Mäkelä sanoo.
– Hakija voi olla ansioitunut muusikko tai säveltäjä, tai vasta uransa alussa. Hallitus käy läpi hakemukset ja arvioi perustelut suhteessa toisiinsa.
Oma aktiivisuus siis ratkaisee tässäkin asiassa. Ilmeisesti on niin, että naismuusikot eivät vielä ole huomanneet Lindström-stipendiä; apurahan saajien joukossa ovat vain Outi Tarkiainen (säveltäjän ominaisuudessa) sekä laulaja Tuuli Ikonen. Artturi Rönkä oli itse aloitekykyinen ja omatoiminen.
– Hänen ytimekäs hakemuksensa vakuutti päättäjät. Suunnitelma opintomatkasta New Yorkiin oli realistinen. Lisäksi vaakakupissa painoi se, että Rönkä oli hakenut apurahaa aiemmin, Janne Mäkelä luonnehtii.
Nyt apurahan saaja ei ulkomaan keikkansa vuoksi päässyt paikalle tilaisuuteen, jossa Erik Lindström ja osa Japan hallitusta olivat paikalla. Rönkä oli kuitenkin luvannut järjestää ohjelmanumeron tilaisuuteen, mikä toteutuikin. Tunnelma tilaisuudessa oli välitön ja rento.
Urho-yhtyeen jäsenistä Vannemaa ja Arlin ovat aiemmin jo saaneet Lindströmin stipendin. Pyrimme myös haastattelemaan Rönkää myöhemmin Jazzrytmien lukijoille.
Onnistuakseen muusikon ja musiikin opiskelijan tärkein perustehtävä on tietysti soittaa – ja perehtyä musiikin rakenteisiin ja kuunnella paljon. Erik Lindströmin apuraha on yksi merkittävä tapa tukea tätä kehityssuuntaa. Lisätietoja Erik Lindströmin apurahasta saa Japasta,
Urho Rollinsin jäljillä
Trio Urho vauhditti mainiosti tiistaina jazziltaa Laulumiehissä. Urho on vuonna 2012 perustettu yhtye, joka koostuu kolmesta Sibelius-Akatemiassa opiskelevasta jazzmuusikosta. Trion kantava idea on etsiä rytmisiä, ilmaisullisia, sovituksellisia sekä yhteissoitannollisia keinoja, joilla pystytään korvaamaan harmoniasoittimen puuttuminen yhtyeestä.
Urho Trion musiikillisia esikuvia ovat mm. Sonny Rollinsin, Joshua Redmanin sekä Elvin Jonesin yhtyeet. Urhon soittama musiikki koostuu trion jäsenten omista sävellyksistä sekä triokokoonpanolle modernisti sovitetuista jazzklassikoista.
Mikko Arlinin vetreään rumputyöhön olemme jo kiinnittäneet huomiota mm. hienosti onnistuneiden Hämeenlinnan kaupunginteatterin produktioiden yhteydessä, joihin on osallistunut lukuisasti myös jazzmuusikoita. Urhon output oli notkea, sävelmällinen ja innostunut. Palaamme siten mielellään asiaan koko trion myötä.
Erik Lindströmin apurahan saaneet vuodesta 2003 alkaen seuraavat artistit: Jussi Fredriksson, Olavi Louhivuori sekä huomionosoitus Suomen Big Band -mestaruuskilpailun johdosta pasunisti Kasperi Sarikoskelle (Junior All Stars Big Band), Outi Tarkiainen, Verneri Pohjola ja Ville Herrala, Aki Rissanen, Joonas Haavisto, Tuomas Timonen, Ville Vannemaa ja Tuuli Ikonen, Panu Savolainen. Mikko Arlin sekä Olli Hirvonen, Artturi Rönkä.
jaZZanti tiistaina 27.5. Helsingin Laulumiehissä
1. Trio Urho; Ville Vannemaa – saksofonit; Teemu Åkerblom – kontrabasso; Mikko Arlin – rummut. Konsertti järjestettiin yhteistyössä Suomen Jazz & Pop arkiston kanssa. Konserttia tukivat Helsingin kulttuurikeskus ja Musiikin edistämissäätiö.
2. Suomen Jazz & Pop Arkisto: Erik Lindströmin stipendin luovutus.