Festivaalin päätapahtumapaikkana on Aittatori ja iltaa voi jatkaa festariklubilla Vanhan Paloaseman Bar & Bistrossa. Lisäksi ohjelmassa on päivittäin ilmaiskonsertteja Tervasoihdun terassilla ja Jumprun patiolla sekä lastenmuusikko Risto Järvenpään järjestämät Lastenjatsit sunnuntaina Ainolan puistossa.
Festivaalin kulmakivenä ovat kokoonpanot suomalaisen jazzmusiikin huipulta ja väriä tapahtumaan tuovat kansainväliset artistit.
Aittatorilla soi perjantaina ja lauantaina
Perjantai-illan Aittatorilla aloittaa Spirit Of New Orleans eli SONO, joka perustettiin syksyllä 2001. Yhtyeen tavoitteena on soittaa New Orleans -jazzia niinkuin sitä nykyisin soitetaan jazzin syntymäkaupungissa. New Orleansin musiikkielämä on edelleen erittäin vilkasta ja kaupungissa on lukemattomia erityylisiä jazz-yhtyeitä, joiden soitosta SONO ammentaa vaikutteita. Keskeistä ohjelmistossa on hyväntuulisuus ja tanssittavuus – musiikin laadusta ja taiteellisuudesta tinkimättä. SONOn solistina esiintyy laulaja/trumpetisti Leroy Jones, jonka soitossa yhdistyvät sekä perinteiset että modernit vaikutteet uniikilla tavalla. George Kanzler luonnehti vuonna 1995 Newark Star Ledgerissä Jonesia vuosikymmenen NEW ORLEANS -trumpetistiksi. Hänen Columbia -levymerkille julkaisemat levytykset ovat saaneet innostuneen vastaanoton ympäri maailman.
Nassaun Fasaani sai alkunsa lyömäsoittaja Toni Porthenin ja vuoden 2010 jazzin Yrjöpalkinnon saaneen saksofonisti Joonatan Raution välillä käydyistä keskusteluista elokuussa 2009. Aiheena oli moderni rytmimusiikki, tavat joilla sävellysten totuttuja rakenteita voisi muuttaa, sekä tarve päästä kokeilemaan totutusta poikkeavaa työskentelytapaa. Näiden keskusteluiden pohjalta ryhdyttiin säveltämään etukäteen sovitulle kokoonpanolle kappaleita, joissa paitsi rytmisesti ja harmonisesti, myös rakenteellisesti olisi jotain uutta ja kiinnostavaa. Sävellyksissä voi kuulla vaikutteita Herbie Hancockin Head Hunters-aikakaudelta, Uri Cainen Bedrock-projektista, sekä fuusiojazzin, modernin rytmimusiikin ja etnomusiikin eri tyyleistä. Rautio on tunnettu virtuoottisuudestaan ja solistisesta elinvoimaisuudestaan. Hänen musiikilliset taustansa ovat vahvasti jazztraditiossa. Raution soitolle ominaisia piirteitä ovat vahva rytminen ja harmoninen kantaa ottavuus ja ulospäin suuntautuneisuus.
Illan lopuksi Aittatorilla kuullaan Etelä-Amerikkalaisia rytmejä. Lavalle nousee Tapio Maunuvaaran johdolla Oulu All Star Big Band, jonka solisteina ovat kuubalainen Laritza Silverio Rojas ja chileläinen Nicolás Lazo Zubieta. Nykyään Suomessa asuva Rojas syntyi Kuubassa muusikkoperheeseen. Hän on kiertänyt ympäri Eurooppaa Institucion Tropicana de Cuban yhtenä pääsolistina. Nicolás Lazo Zubieta asuu nykyään Ruotsissa. Tämä multiinstrumentalisti on ollut aktiivinen osa ruotsalaista musiikkikenttää viime vuosina. Hiljattain Zubieta kutsuttiin soittamaan kuuluisaan iranilaiseen “Abjeez” pop-bändiin. Useat musiikkiprojektit vievät häntä kiertueille ympäri maailmaa.
Toisen illan Aittatorilla aloittaa Ricky-Tick Big Band, joka on menestyksekkään helsinkiläisen jazzlevymerkin Ricky-Tick Recordsin nimeä kantava huikea yhtye. Kokoonpano on nuori ja nälkäinen lisäys suomalaisten big bandien joukkoon. Dalindéo-yhtyeestä tutun säveltäjäkitaristi Valtteri Pöyhösen luotsaamassa kotimaisten nuorten jazzareiden kokoonpanossa on useita kansainvälisesti arvostettuja hahmoja kuten saksofonistit Timo Lassy ja Antti Hynninen, trumpetisti Jukka Eskola, rumpali Jaska Lukkarinen sekä basisti Ville Herrala. Yhtyeen musiikki on energistä ja vinhasti svengaavaa 2000-luvun big band-jazzia Duke Ellingtonin perinteitä kunnioittaen. Yhtyeen ensimmäinen albumi julkaistiin toukokuussa 2010.
Lauantai-iltaa jatkaa huikeassa nosteessa oleva Teppo Mäkysen ja Johanna Förstin yhteistyöstä syntynyt Jo Stance, joka on ottanut paikkansa kotimaisen uuden musiikin aallonharjalta. Jo Stance eli Johanna Försti on tullut suomalaisyleisölle tutuksi karismaattisena laulajana useista orgaanisen rytmimusiikin yhtyeprojekteista sekä Tanssii tähtien kanssa -kilpailun monipuolisena solistina. Nyt Försti astuu esiin sooloartistina, vierellään maamme näkemyksellisimpiin musiikintekijöihin kuuluva Teppo “Teddy Rok” Mäkynen. Kesäkuussa 2010 julkaistu ensisingle herätti heti kuhinaa nostaen Jo Stancen Radio Helsingin soitetuimmaksi.
Viimeisenä Aittatorin lavalle nousee Heikki Silvennoinen Band. Suomalainen pitkän linjan blueskitaristi-laulaja Heikki Silvennoinen on tehnyt mittavan päivätyön sekä muusikkona että näyttelijänä. Uransa alkupuolelta 1970- ja 1980- luvuilta hänet muistetaan useiden
legendaaristen yhtyeiden kitaristina ja lauluntekijänä. Silvennoinen oli myös perustamassa1980-luvun lopulla ensimmäistä merkittävää englanninkielistä blues-rockia soittavaa Q. Stone -yhtyettä, joka noteerattiin myös maamme rajojen ulkopuolella. Samaan aikaan omaa vahvaa soolouraansa tehnyt Silvennoinen on kuulunut vuonna 2002 perustettuun SF- Blues – yhtyeprojektin peruskokoonpanoon. Suuren yleisön tietoisuuteen Silvennoinen nousi 1990- luvun alun Kummeli-ohjelman myötä, jossa hän näyttelemisen lisäksi kirjoitti sketsejä ja tekimusiikkia.
Festarklubilla New York tunnelmaa ja Töpseli-klubi
Perjantaina festariklubilla esiintyy Sri Lanka/portugalilais-australialainen saksofonisti/säveltäjä Jacam Manricks kokoonpanonsa kanssa. Manricks on opiskellut New Yorkin Manhattan School of Musicissa, josta hän on valmistunut tohtoriksi vuonna 2007. Hänen vanhempansa soittivat Brisbanen sinfoniaorkesterissa ja hänen isoisänsä oli kuuluisa klarinetisti ja saksofonisti. Lapsena Manricks kävi usein vanhempiensa konserteissa ja kuunteli isänsä jazzlevykokoelmaa – tämä klassisen musiikin ja jazzin yhdistelmä vaikuttaa hänen musiikkiinsa tänäkin päivänä. Manricks on esiintynyt ja levyttänyt useiden etulinjan artistien, kuten Ray Charlesin ja Jeff ‘Tain’ Wattsin kanssa sekä vastaanottanut monia kansainvälisesti arvostettuja palkintoja ja apurahoja muun muassa Australian National Jazz Award kolmannen palkinnon vuonna 2009.
DJ-kaksikko Untamon ja Jatsipetsin perustama Töpseli-klubi on neljässä vuodessa vakiinnuttanut asemansa Suomen klubispektrin huipulla uraauurtavan DJ:t ja live-artistit yhdistävän klubikonseptinsa ansiosta. Elojazzin festariklubilla lauantaina solisteina ovat trumpetisti Jukka Eskola ja saksofonisti Petri “Pope” Puolitaival. Musiikillisesti Töpseli-klubilla liikutaan grooven ja jazzin maailmassa niin DJ-settien kuin instrumentalistien tähdittämien hetkienkin osalta. Bellyn lisäksi mm. Korjaamossa, UMO Jazz Housessa ja Turun Monkissa neljän toimintavuotensa aikana majaa pitänyt Töpseli-klubi herätti huomiota viime tuotantokaudellaan lanseeraamalla klubin omat pitkät kalsarit yhteistyössä Black Horsen kanssa.
Ilmaiskonserteissa esiintyy useita oululaisia kokoonpanoja mm. Bajo Cero, Swingstet, Niina
Kähönen Quintet, Forsblom & Kuusiniemi duo ja TT Big Band.
www.elojazz.com