• Yhteystiedot
19.08.2022 10:19
  • Kirjaudu
Jazzrytmit
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto
No Result
View All Result
Jazzrytmit
No Result
View All Result
Home Festivaalit Festivaaliraportit

Pääkonsertti saatiin vietyä läpi onnistuneesti Laitilassa

Jouko Kirstilä
30.7.2018
Festivaaliraportit
A A

Kuvat: Olli Sulin

Näkymä kirkkopuiston konserttilavalle. Yleisö viihtyi pikniktunnelmassa.

Sääennusteet enteilivät hieman vesisateita lauantai-iltapäivälle, kun Laitilassa valmistauduttiin pääkonserttien avaukseen neljän aikaan kirkkopuiston lavalla. Sateita ei saatu, vaikka välillä voimakas puuskainen tuuli saattoikin enteillä jopa ukkosen nousua. Ilma oli pilvipoutainen, mutta erittäin hiostava, toki tuuli vilvoitti tukalaa oloa jossain määrin. Pahimmalta siis säästyttiin ja konsertit päästiin viemään läpi suunnitelmien mukaan hyvässä järjestyksessä.

Yleisö on ottanut Jazzkukko -festivaalin hyvin vastaan.

Sisäänpääsyportti avattiin kolmen aikaan iltapäivällä, jolloin paikalle alkoi virrata väkeä piknikvarusteet kainalossa ja käsissä tuhti määrä eväslaukkuja. Näytti siltä, että tulijat olivat jo tottuneita Jazzkukko -kävijöitä, sillä askelissa suunta näytti olevan selkeästi ”omille paikoilleen”. Mitään hurjia ruuhkia ei kuitenkaan syntynyt koko päivänä, vaan yhtenäinen puistomainen alue täyttyi hallitusti ja kaikilla tuntui olevan mukava tunnelma.

Konserttialueen infraa oli muutettu jonkin verran ja aidattua ns. anniskelualuetta oli laajennettu kahden vuoden takaisesta järjestyksestä, jolloin olin paikalla edellisen kerran. Katettua anniskelu-/ruokailutilaa oli myös laajennettu hieman nousevalle penkereelle, missä saattoi istua ja nauttia tarjoilusta vaikka koko kahdeksan tunnin esitysten ajan kaikessa rauhassa.

Päälavalla kuuluttaja-juontajana toimi Marko Laihinen.

Alueella oli kaksi lavaa, joilla esitykset kuultiin vuorotahtiin, joten musiikki soi kaiken aikaa. Päälavalla nähtiin neljä eri kokoonpanoa ja ns. Torilavalla esiintyi kolme eri orkesteria, mutta neljä settiä, sillä Laitilan Soittokunta soitti kaksi erisisältöistä konserttia. Torilavalla aloitti ensimmäisenä jo edellisenä päivänä, perjantaina, Tiihosen Kahvilan pihalla esiintynyt Salonkiorkesteri Timbuktu.

Päälavalla ensimmäisenä lavalla esiintyivät ulkomaiset tämän vuotisen festivaalin vieraat, jotka olivat olleet Laitilassa jo tiistaista alkaen opetushommissa musiikkileirillä. Sen jälkeen he olivat esiintyneet opettajien bändissä torstain virallisessa avauksessa ja vielä perjantai-iltana Kari Antila European Quintetissä.

 

Toms Rudzinskis Quartet (LAT, SWE, AT, FIN)

Latvialainen saksofonisti Toms Rudzinskis valmistui jazzmusiikin maisteriksi Amsterdamin tunnetusta konservatoriosta. Toms on ehtinyt esiintyä useimmissa Euroopan maissa ja asunut myös USA:ssa. Hän on voittanut useita kansainvälisiä jazzpalkintoja ja valittu mm. kansainväliseksi jazzlähettilääksi Amsterdamin kuuluisimman jazzklubi Bimhuisin toimesta. Tomsin debyyttialbumi Abra (12/2014) valittiin Latvian jazz Grammy ehdokkaaksi parhaan jazz albumin kategoriassa ilmestymisvuotena.

Latvialainen Toms Rudzinskis veti omaa Quartettia päälavan avauksessa.

Tomsin oma Quartet soittaa yleensä johtajansa omia sävellyksiä. Nyt kvartetti oli koottu Jazzkukkoon kutsutuista soittajista, pianisti Tuomo Uusitalo, Berliinissä vaikuttava itävaltalainen rumpali Mathias Ruppnig ja ruotsalainen basisti Lars Ekman, joten tilanne oli hieman toinen.

Yhtyeen soitettua yhtä päätä  arviolta puolen tunnin ajan Toms kertoi aloituskappaleen olleen Blue Velvet. Nimi viittaisi ajatukset jossain määrin David Lynchin elokuvalliseen maailmaan, mutta en tiedä oliko kappaleen pohjana jotain yhteyttä sieltä suunnalta, se ei tullut esille. Ehkä sekin oli kuitenkin Tomsin oma sävellys.

Toinen, samaan hyömyyn soitettu kappale oli Clouds tai ehkä Gloves, en varmuudella saanut kiinni kuulutuksesta. Tapa, jolla Toms sen nimesi antoi kuitenkin ymmärtää, että kappale soitettiin varsin vapaamuotoisesti siinä olemassa tilanteessa antaen soittajille vapaat kädet ”tehdä omiaan”. Lavalla oli nimittäin nippu hyviä soittajia, joilla kaikilla oli omat musiikilliset visionsa, oma äänensä ja he saivat käyttää omia vahvuuksiaan varsin vapaasti. Improvisaatiolla tuntuikin olevan merkittävä rooli konsertin vauhdikkaassa nelistyksessä.  Ehkä siinä keksittiin uusi tarina olemassa olevalle kappaleelle.

Uusitalo aloitti tasaisen seesteisesti, mihin Toms tarttui altollaan luoden kuin jostain uomasta nousevia kauniita värinäsointuja. Sitä kautta piano sai lisää voimaa ja hetken päästä kuljettiin pianotriona perinteiseen tapaan, kunnes Toms aloitti uuden nousun ja irtosi väkevään sooloon. Se pitkittyi riitaiseksi yksinpuheluksi, missä altto sai kyytiä, vain Mathias Ruppnig väritti taustaa pienillä rumpujen kosketuksilla. Tomsin hiljentäessä kaikki tulivat täysillä mukaan ja matka jatkui kiivaana.

Kahden ensimmäisen kappaleen aikana taisi vierähtää puolisen tuntia, kun siirryttiin kolmanteen osuuteen, mikä oli Remembering. Nimensäkin mukaan, kahden tiukkaotteisen kappaleen jälkeen, hiljennettiin menoa hieman tunnelmalliseen jopa sentimentaaliseen suuntaan. Uusitalon pianossakin oli voimakas painotus, mutta siitä syntyi selkeän kunnioittavaa sävykkyyttä.

Toms Rudzinskis Quartet avasi pääkonserttisession “ykköslavalla”.
Ruotsalainen kontrabasisti Lars Ekman saapui Laitilaan Tukholmasta.
Rumpuja käskytti Berliinissä vaikuttava itävaltalainen Mathias Ruppnig.

Toms vauhdikkaassa soolossaan.
Kitarataituri “pääkukko” Kari Antila liittyi soittamaan kvartetin viimeisen Stardust -kappaleen aikana.
Toms ja Kari vauhdikkaassa menossa – Stardust taipui.

Soiton edetessä Mathias sai vuoron rassata yksin rumpujaan varsin pitkään, kunnes basso ja piano tulivat hiljalleen mukaan ja sen päätteeksi Toms hyökkäsi altollaan vahvaan sooloon. Sitten kuljettiin taas hetki ahnaasti voimallisena pianotriona. Soolot puhkoivat runsaan rehevästi ilmatilaa. Kontrabasisti Lars Ekman sai vuorostaan tilaisuuden truutata paksuja kieliä mielensä mukaan pitkään yksinään. Rummut tulivat hiljalleen mukaan symbaaleiden kautta ja Toms seikkaili hissukseen mukaan. Osat vaihtuivat kaiken aikaa, mutta terävyys ei kadonnut minnekään.

Viimeisenä kappaleena kuultiin Tomsin Stardust, mihin soittajat kutsuivat Kari Antilan mukaan. Kari saikin hyvin tilaa omille sooloille. Mukaan mahtui monenlaista yhdistelmää ja kvintetistä löytyi nyt hyvää pöhinää, selkeätä toimintamallia. Yhteispeli sujui selkeämmin kuin edellisenä iltana.

Mikä erottaa bändin ja bändin äänen. Tässä tapauksessa ilmeisesti esitettävän musiikin pohjarakenne. Konsertin ulkomaiset vieraat olivat kaiken järjen mukaan tottuneet omissa yhteyksissään soittamaan enemmän modernia jazzia, missä voidaan yhdistellä särmäisää freetä, kokeilevaa avantgardea ja perinteistä jazzia vapaasti. Esitys sisälsi tehokkaita ja helposti käsitettävissä olevia vapaita rytmejä, missä poikkeavuuksia sallittiin särkemättä silti kokonaistunnelmaa.

Duolaulelmaa

Täysipainoista jazzia sisältäneen ensimmäisen päälavalla tapahtuneen esityksen tauon päätyttyä lavalle nousi varmaankin monien paikalle tulleiden kuuntelijoiden suosikkeihin kuuluva ja mieleinen esiintyjäkaksikko Maarit ja Sami Hurmerinta.

Maarit on yksi suomen tunnetuimmista naislaulajista kautta aikojen. Hänen uransa lähti liikkeelle vuonna 1972 kellaribändin kanssa tehdystä demonauhoitteesta, jota tarjottiin Love Recordsille. Maarit on osallistunut Suomen euro­viisu­karsintoihin ja ensimmäisellä pitkäsoitolla oli mukana nimekkäitä tekijöitä kuten tuottaja Otto Donner, muusikot Jim Pembroke, Albert Järvinen, Dave Lindholm ja sanoittajana Hector.

Vuonna 1974 Maaritille koottiin taustayhtyeeksi Afrikan tähti, minkä kitaristiksi liittyi Sami Hurmerinta. Pari avioitui vielä samana vuonna, ja yhteistyö on jatkunut siitä lähtien.

Maarit Hurmerinta lauloi tuttuja, uransa aikana hiteiksi muodostuneita lauluja.
Sami Hurmerinta.
Maarit & Sami Hurmerinta Duo.

Maarit soitti laulun ohessa sähköpianoa ja Sami säesti akustisella kitaralla. Aloituskappale Syytön Sydän oli kuulemma aivan uusi laulu ja sitä seurasi Maaritin Samille säveltämä Jäänmurtaja ja Aina Lämmin Olkapää.  Esitys päättyi, kuinkas muuten, yleisön pyynnöstä laulettuun Jäätelökesään.  Itsekseni jäin miettimään kuitenkin sitä, kun sain tietää parin julkaisseen vuonna 2004 englanninkielisen jazz-projektialbumin Good Days, Bad Days, miksei se olisi voinut olla esityksen sisältönä.

Niin se nykypäivänä vain on tilanne, että ei ainakaan hiemankaan isompia jazzfestivaaleja, voida toteuttaa ilman vaihtoehtoista viihteellisempää ohjelmistoa, koska pelkän jazzin voima ei riitä vetämään suurempaa määrää yleisöä. Toki jazzkin on muuttunut varsinkin 2000-luvulla pirstaloituneemmaksi ja sanan jazz sisään voidaan laskea nykyään monia eri vivahteita sisältäviä tyylilajeja.

Jazzkukko 2018 Kirkkopuiston pääkonsertti
Päälava:
16.00 Toms Rudzinskis Quartet (LAT, SWE, AT, FIN)
18.00 Maarit ja Sami Hurmerinta

ShareTweetSendSend
Jouko Kirstilä

Jouko Kirstilä

Aiheeseen liittyvää

Impressions of Baltic Sea Jazz 2022, by Roger Bennett

Impressions of Baltic Sea Jazz 2022, by Roger Bennett

Toimitus
10.8.2022

As an American jazz fan visiting Finland during the summer of 2022. I had heard whisperings while in Helsinki about...

Kitaristi vaihtoi jazziin ja ilahdutti – Varre Vartiainen Espalla

Kitaristi vaihtoi jazziin ja ilahdutti – Varre Vartiainen Espalla

Eila Kaarresalo-Kasari
7.8.2022

Kitaristi Varre Vartiainen on harvinainen ilmestys. Hän loikkaa rockista jazziin ja luo uudenlaista kitarismia. Tuloksena on yhdistelmä, jossa rockin raaka...

Charles Lloyd huipensi Lokkilavan mittavan jazzannin

Charles Lloyd huipensi Lokkilavan mittavan jazzannin

Matti Laipio
18.7.2022

Charles Lloyd soittaa 84-vuotiaana paremmin kuin koskaan. Tämän väitteen allekirjoitan mielelläni. Niin hienoa soittoa kuultiin Pori Jazzin Lokkilavalla lauantaina. Korkeammatkin...

Pirta Mikkola

Viikon suosituimmat

Merisatamanrannan jazzkeitaassa svengataan tasokkaasti

14.8.2022
Jockefeller Jazz Quartet: Sagittarius A

Jockefeller Jazz Quartet: Sagittarius A

15.8.2022
Mahtava konsertti Teppo Hauta-ahon muistoksi

Mahtava konsertti Teppo Hauta-ahon muistoksi

10.6.2022

Suosittelemme

Louis Armstrong -palkinto Jorma Railonkoskelle

21.7.2022

Pat Metheny Helsingin Kulttuuritalolle 19.8.

8.8.2022
Made in Kuopio

Made in Kuopio

1.8.2022
  • Yhteystiedot

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

No Result
View All Result
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

Kirjaudu sisään

Unohditko salasanasi?

Uusi salasanasi

Syötä käyttäjätunnuksesi tai sähköpostiosoitteesi:

Kirjaudu
Käytämme verkkosivuillamme evästeitä tarjotaksemme sinulle osuvimman kokemuksen muistamalla valintasi ja toistuvat vierailut. Napsauttamalla "Hyväksy kaikki" hyväksyt KAIKKIEN evästeiden käytön. Voit kuitenkin käydä "Evästeasetuksissa" antaaksesi mukautetun suostumuksen.
Hyväksy kaikkiKielläEvästeasetukset
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent1 yearRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
CookieDurationDescription
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
jnews_view_counter_visits[0]1 dayNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo