Tämä juttu alkoi tavallaan heinäkuussa 2018. Ennen Hamina Tattoota järjestettiin heinä-elokuun vaihteessa Minitattoo Helsingin Senaatintorilla. Neljän soittokunnan lounaskonsertti kuuluu Tattooperinteeseen. Olin seuraamassa esitystä torin reunassa ja räpsin valokuvia paraatiorkestereiden poistuessa sen enempää tarkentamatta kameraa mihinkään.
Lockdownin käynnistyessä oli sopivaa aikaa tyhjentää kameran muistikorttia ja kuvien joukossa oli kuva, jonka julkaisin Facebook-sivullani 29.4.2020 muiden trumpetistikuvien joukossa. Pilvi Kokkonen kommentoi olevansa kuvassa oleva henkilö ja niinpä kuva ja nimi yhdistyi. Kuluneiden kahden vuoden aikana on Pilvi Kokkosen nimi noussut esille eri yhteyksissä, viimeisimpänä nimitysuutinen Ilmavoimien Big Bandin FB-sivulla 3.2.2022. joten nyt on sopiva hetki yhdistää kuvaan tekstiä.
Julkaisun kaikki trumpetistit löytyvät TÄSTÄ.

Oulu
-Olen kotoisin Oulusta ja hain kolmannelle luokalle Rajakylän ala-asteelle, kun siellä oli musiikkipainotteinen luokka. Sinne piti valita joku sinfoniaorkesterin soitin ja valitsin trumpetin ihan puhtaasti siitä syystä, kun mun huone oli siskon huoneen vieressä ja tykkäsin siitä, että aiheutan kauheasti meteliä.
-Minua opetti koko peruskouluajan Sari Pietikäinen, joka soitti Pohjan soittokunnassa. Ihan klassisella pohjalla perusetydejä ja semmoista. Soittokunta siirtyi Rovaniemelle ja Sari tietenkin myös. Menin Madetojan musiikkilukioon, ja siellä trumpettimaikkana oli Jaakko Jauhiainen.
-Jos Sari olisi jatkanut Oulussa olisin varmaan jatkanut hänen kanssaan, mennyt Lyseoon ja jättänyt soittamisen harrastukseksi. Olisin varmaan opiskellut Oulun Yliopistossa esim. diplomi-insinööriksi ja soittanut vapaa-ajalla Teekkaritorvissa. Lapsena kun käytiin vappuna Oulun keskustassa katsomassa Teekkaritorvien vappushow:ta niin se vaikutti aina niin hienolta ja siistiltä.
-Jaakko oli innostava ja ehdotti että voisin liittyä Oulu Youth Jazz Orchestraan. Kevyen musiikin soittaminen oli itselle vähän vierasta, mutta kurssien haaliminen ja kalenterin täyttäminen kiinnosti.
Big bandit
-Soitin vielä paljon klassista, fifty-fifty. Me kävimme kyllä läpi myös big band juttuja ja stankkuja. Lukion ykkösellä soitettiin OYJO:lla teatteri Riossa uskoakseni ensimmäinen big band -keikkani. Siellä mulle oli langennut soolo Antti Rissasen Trane Station-kappaleeseen. Ei ollut tuo improvisoiminen omalla mukavuusalueella ollenkaan. Ennen keikkaa kirjoitin itselleni jonkun soolon ja treenasin sitä koko päivän. Sitten keikalla ei ollut enää naamaa soittaa, kun pari ääntä kädet täristen. Silloin en ollut yhtään varma, että onko tää mun juttu.

-Vuonna 2013 lukion ykkösellä olin mukana EU-rahoituksella pyörivässä Women in Jazz -projektissa. Meitä oli Oulusta muutama, Ruotsista pääosa ja Norjastakin joitakin. Olin siellä nuorimmasta päästä, muut enemmän tai vähemmän jo ammattilaisia. Siellä sitten tajusin, että minua ei enää kiinnosta soittaa klassista, eikä myöskään tekniikan tai lääketieteen opiskelu. Että sinällään oikein hyvä projekti taisi olla!
-OYJO:ssa lead-pultti tuli vähän itsestään, kun tuollaisen luokiobändin vaihtuvuus on aika tiuhaa. Nousin nelostrumpetista ykköseen sitä kautta, että minua ylemmän stemman soittaja aina valmistui tms. ja paikka avautui. Sitten kun leadia pääsin soittamaan, niin tykästyin sektionjohtamiseen ja shout choruksissa bändin päällä leijailuun.
-Vanguard Jazz Orchestrassa ja Phil Collinsin livebändissä soittanut pasunisti Luis Bonilla on vetänyt sellaista 18–25-vuotiaiden kansainvälistä big bandia. Vuonna 2017 hain sinne ja pääsin kiertueelle Etelä-Eurooppaan. Se kokemus oli siihen väliin aika täydellinen, kun pääsi näkemään ulkomaan meininkiä. Selvisi että oli paljon tekemistä, vaikka handlasinkin stemmat.
Antti Rissasen Junior All Star Big Band ja sitä kautta Imatra Big Band oli myös omalla kohdalla tärkeä, kun siellä oli eri-ikäistä porukkaa, jotka oppivat myös toisiltaan. 2016 soitin kolmosta mutta sitten siirryin leadiin. Olin aina vapaaehtoinen ja innokas soittamaan leadia ja ehkä muut eivät niin olleet.
-Helsingissä asuessa oon päässyt soittamaan yhdessä, jos toisessakin big bandissa: Metropolia Big Band, Helsinki Great Swing Big Band, Ladies First Big Band, UMO Helsinki Jazz Orchestra, Tapiola Big Band, JASO Big Band, Boston Promenade, HOS Big Band.
Ansatsi
-Torvi istui heti naamaan. Minulle ostettiin heti torvi, BS:n oppilasmalli. Sari oli sanonut vanhemmille, että ei kannata kokeilla ennen ensimmäistä soittotuntia. Enhän mä tietenkään uskonut, vaan ääni tuli heti ja helposti.
-Ostin pasuunan vuonna 2016 ja soitin sillä mm. teekkaritorvissa ja myös baritonia. Soitin isommalla torvella päivän viikossa se tuntui hyvältä. Sen sijaan että olisin pitänyt välipäivän, sai rentouttaa huulia isommalla suukappaleella.
-Viisaudenhampaiden poiston myötä on vähän alkanut mietityttämään tuo kuontalon tasapaino, tahtooko torvi asettua keskikentän sijaan hieman vasemmalle puolelle. Etenkin free buzzing-harjoituksissa sen huomaa. Kuitenkin tuntuu, että ansatsi ei ole se ensimmäinen kipupiste vaikeina soittopäivinä, vaan niska-hartiaseudun jumit. Haluaisin soittaa mahdollisimman taloudellisesti ja tehokkaasti, ja nämä jutut mietityttävät kyllä.
Opintoja
-Abivuonna tein tolppaykköstä vastaavan tutkinnon klassisissa opinnoissa. Lukion jälkeen hain suoraan Oulun konservatorioon popjazz-puolelle ja siellä opetti Tapio Maunuvaara. Ruvettiin ihan kunnolla katsomaan ilmankäyttöä ja tekniikkaa. Käytiin läpi Bobby Shewn Yoga Breath -juttuja. Se oli iso juttu itselle, sain lisää volyymiä.

-Konsalla sain myös opetusta improvisoinnista. Olin kirjoittanut transkriptioita. Ekan vuoden aikana soitettiin vain There Will Be Never Be Another Youta, kun halusin sen opetella ja jännitin sitä improvisointia ihan tosi pahasti. Mulla oli lappu, jossa oli varmaan kuuden kooruksen verran kaikenlaisia lickejä. Ajattelin sen niin, että valmistautumalla hyvin se jännitys lähtee, mutta kyllä siinäkin jälkeenpäin ajateltuna on ollut kyse vain kokemuksen ja uskaltamisen puutteesta.
-Konsalla olin 2016–2018 ja tein ammatillinen perustutkinnon. Siihen kuului pari keikkaa, jossa soitin sovituksiani Muumi-biiseistä ja lisäksi joitakin stankkuja. Opetin myös musiikkiluokkalaisille trumpetin alkeita opintojen ohella ja soitin silloin tällöin Oulu All Star Big Bandissa. Koulun puolesta tehtiin tosi paljon keikkareissuja lappiin, ja ne oli kaikin puolin hyviä kokemuksia.
Työkalut
-Lukion viimeisenä vuonna suukappaleen vaihdoin 7 C:stä 3 C:hen, silloin huomasin sen, että kyllähän näillä välineillä on vaan merkitystä. Soitan muutaman vuoden takaisella, lakatulla Yamahan Wayne Bergeron -mallilla. Suukappaleena lead-hommiin Bobby Shew lead ja solistisempiin Moneten B2GS3.
Varusmiessoittokunta
-Varusmiesvuosi oli antoisa. Jälkeenpäin tajusi miten tärkeää se oli verkostoitumisen kannalta. 2018 oli vielä korona-aikaa edeltävää normimeininkiä ja tehtiin mm. kaksi eri kuviomarssia. Tykkäsin niistä, ne olivat teknisesti haastavia ja silloin oli myös Hamina Tattoo -vuosi. Soitin myös showbandissä. Sektiossa olivat mm. fonistit Jesse Vilhomaa ja Risto Kauppinen – vaikuttavat nykyään Helsingissä. Tower of Poweria vedettiin suurella itseluottamuksella.
Tukholma
-2019 lähdin Tukholman kuninkaalliseen musiikkikorkeakouluun tekemään jazzmusiikin kandidaatin tutkintoa mutta koronan takia tulin takaisin. Sinne voisi joskus mennä takaisin, ehkä maisteriin. Kolmen vuoden tutkinnosta jäi kaksi puuttumaan. Siellä minua opetti Patrik Skogh. Siellä oli ainakin silloin tosi eloisa big band -skene ja hommaa riitti. Hän kannusti soittamaan sooloja. Itseäni kiinnosti siinä vaiheessa leadin soittaminen, kun sai soittaa lapusta. Sooloja soittamalla soittamisesta tulee ilmeikkäämpää ja siten myös lead-soittamiseen tulee enemmän eloa koko sektioon.

Metropolia
-Teen musiikkipedagogin tutkintoa ja tarkoitus on valmistua jouluna. Siellä opettaa Tero Saarti ja Teemu Mattsson. Teen opinnäytetyön harjoittelurutiinin rakentamisesta, syksyllä sitten B-konsertti.
Jyväskylä
-Olin tuuraamassa viime syksyllä tuuraamassa Jyväskylä Big Bandissa Ensikäsityksiä konsertista. Pilvin soolo on kohdassa 48.30–50.10
Koko konsertti on nähtävissä TÄSSÄ .
Ilmavoimien Big Band
-Olen nyt mukana sopimussotilaana. Kun virka tulee hakuun, niin ajattelin sitä hakea. Katsotaan miten käy. Nyt maksetaan harjoittelusta ja Saarasen Jania seuratessa opin paljon sektion johtamisesta ja trumpetin soittamisesta. Omaa ohjelmistoakin voi harjoitella nyt virkatöiden ohella.
Esikuvat
Ylä-asteella katsoin Tine Thing Helsethin Libertangon, joka teki vaikutuksen. Tine kävi myös konsertoimassa Oulussa. Mnozil Brassin tuotanto oli myös silloin kohtuullisen iso osa omaa innostusta vaskimusiikkia kohtaan. Kuuntelin nuorempana paljon elokuva- ja videopelimusiikkia.
-Aina jos huono jostain tulee paha mieli, katson Youtubesta When You Wish Upon Louis Dowdeswellin ja Wayne Bergeronin soittamana. Jukka Eskola on konsalta lähtien ollut itselle sellainen henkilö, jota katson tosi paljon ylöspäin.
Nykyhetki
-Nyt tilanne on hyvä. Opettaminen ei oikein ole oikein mun juttuni päivätyönä. Ehkä yks opetuspäivä viikossa olisi hyvä. Siinä mielessä mulla on ollut hyvä säkä aika monta vuotta, että aina on päässyt soittamaan hyvissä bändeissä ja ihmiset ovat sen verran luottaneet, että oon päässyt nimenomaan soittamaan leadia ja saamaan siinä kilometrejä.

-Jyväskylästä ehtii Helsinkiinkin paremmin kuin aluksi ajattelin. Ei se kolmen ja puolen tunnin junamatka oikein tunnu miltään, kun on tottunut ravaamaan Helsinki–Oulu-väliä. Haluan tehdä mahdollisimman paljon, eikä tällä hetkellä ihan mahdottoman paljon kiinnosta muu kuin soittaminen. Nyt tilanne on hyvä kehittymisen kannalta.
Filosofia
-Täytyy vaan pitää huolta naaman kunnosta, ettei se ole este. Trumpetti on vain väline. Sä käytät sitä eikä se käytä sua. Ultimaattinen tavoite olla tosissaan otettava leadsoittaja.
Pilvin tulevia keikkoja:
Jyväskylä Big Bandin 50-vuotisjuhlakonsertti on 21.5. klo 18 Jyväskylän Kaupunginteatterilla omalla kvintetillä (Pilvi Kokkonen Quintet) soitetaan Arabian katufestivaaleilla 14.5. klo 16.45!
Puolusvoimien kesäkiertue 2022 ja Miljazzin perinteitä kesäkuussa.
Sotilassoittokuntien konserttikalenteri (puolustusvoimat.fi)